Отидете към основна версия

1 442 0

Иран забрани Барби

  • барби-
  • иран

Куклата била „част от пагубното влияние на западната култура“

Иранската нравствена полиция забрани продажбата на куклите Барби, производство на американската компания „Мател“.  На собствениците на магазините, където се предлагат Барби, е наредено куклите да се изтеглят от продажба.

Куклите бяха обявени за „несъответстващи на ислямската култура“ още през 1996 г., но досега продажбата им в Иран практически не бе забранена. Причината иранските деца да бъдат лишени от любимата кукла е, че Барби била „част от пагубното влияние на западната култура“.

През 2002 г. Техеран пусна в производство ислямски аналог на Барби и нейния любим Кен – Сара (женска кукла) и Дара (мъжка кукла), като одеждите им бяха решени според ислямския канон. Те обаче нямаха търговски успех и опитът за конкуриране с продуктите на „Мател“ набързо претърпя фиаско.

Сегашната забрана е в отговор на утежнените икономически, търговски и финансови санкции срещу Иран, наложени на страната от САЩ и западните им партньори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Иранската криза води до $200 за барел?

    До $200 за барел може да скочи петролът на международните борси при задълбочаване на иранската криза, вещаят мрачно бъдеще анализатори. Те припом ...
    24.01.2012
    3 110
    4