Last news in Fakti

24 Януари, 2012 17:18 3 110 4

Иранската криза води до $200 за барел?

  • иран-
  • петрол-
  • ес-
  • санкции

Наложените от ЕС санкции вече са били пресметнати в сегашните котировки

Иранската криза води до $200 за барел? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

До $200 за барел може да скочи петролът на международните борси при задълбочаване на иранската криза, вещаят мрачно бъдеще анализатори.
Те припомнят, че при всяко досега

вдигане на градуса на напрежението в Персийския залив черното злато е поскъпвало на пазарите.

Цените на петрола на международните пазари се повишиха на фона на решението на ЕС да въведе ембарго върху вноса на нефт от Иран.

Новият пакет санкции на Общността срещу режима на аятоласите в Техеран предвижда към 1 юли т.г. всички страни-членки на ЕС да прекратят вноса на петрол от Техеран. Понастоящем основни купувачи на ирански нефт се явяват Гърция, Италия и Испания, в които влиза 68% от иранския петрол, припомня Блумбърг.

Вследствие наложеното ембарго иранската национална валута - риалът, понижи стойността си с около 10%. От своя страна Саудитска Арабия даде ясен сигнал, че е готова да покрие нуждите не само на Испания, но и на всяка страна от Общността, засегната от спрените доставки на ирански нефт.
При новината на борсата в Ню Йорк фючърсите за март на лекия суров петрол отбелязаха скок от 1,25 долара до 99,58 долара за барел.
Няма да има сериозно повишаване на цените на петрола, очаква управляващият директор на Петроматрикс Оливие Джейкъб, пише Ройтерс. Според него

наложените от ЕС санкции вече са били пресметнати в сегашните котировки.

Междувременно администрацията на САЩ за информация по енергетика наля допълнително масло в огъня с прогнозата си, че цените на черното злато ще продължат да растат и ще се стабилизират около 120 долара за барел на фона на сигналите за възстановяване на водещи страни като САЩ, Канада, Германия и други.

Специалисти по Среден изток смятат, че в момента Западът започва да играе „война на нерви“ с Техеран. Режимът на аятоласите се нуждае от свежи капитали, които да вложи в модернизация на икономиката си. Обръщането към Китай и Индия крие сериозни рискове.

Двете страни няма да могат да компенсират загубите от европейското ембарго, които възлизат на около 20 млрд. долара годищно. Причината е ясна – Китай и Индия отчитат забавяне на икономическия растеж, който прави малко проблематично търсенето на допълнително петрол, пише АП.
Ембаргото на ЕС над Иран получи и подкрепа от Австралия. Първият й дипломат Кевин Ръд по време на визита си в  Лондон даде ясен сигнал, че Мелбърн подкрепя наложените рестрикции, съобщи Би Би Си.

Санкциите на ЕС срещу иранския петрол са психологическа война. Налагането на икономически санкции е нелогично и несправедливо, то няма да накара нашата страна да се откаже от своите права, заяви говорителят на дипломатическото ведомство Рамин Мехманпараст.
В задочен спор с Техеран американският президент Барак Обама приветства решението на ЕС и подчерта, че

Белият дом ще продължи да оказва дипломатичен натиск за разрешването на кризата с ядрените амбиции на аявтоласите.

Часове след решението на ЕС администрацията на Барак Обама наложи нови санкции срещу държавната банка „Теджарат“, която бе една от малкото държавни финансови институции, срещу които досега не бяха налагани санкции заради нейната роля на посредник със западната финансова система.
Банката е обвинена, че подкрепя програмата за производство на оръжия за масово унищожение, включително чрез насочването на десетки милиони долари за подпомагане на държавна агенция да се сдобие с уран.  

Военни експерти не пропускат да отбележат, че въпреки заканите на Иран да затвори Ормузкия проход, то в него безпрепятствено влязоха кораби от ВМС на САЩ, а Великобритания обеща да стори същото.
По всичко изглежда, че напрежението в Персийския залив ще продължи да се покачва.

То може да послужи за оправдание за вдигане на цената на петрола, в която да се калкулира и неспособността на ЕС да се справи с дълговата криза в Еврозоната и нежеланието на Гърция да приложи строгите, но необходими реформи.

А $200 долара за барел вече е пуснато да се тества в медийното пространство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вихър

    0 0 Отговор
    накажете америка тя е цербера на света
  • 2 киро

    0 0 Отговор
    ......"Иран да затвори Ормузкия проход, то в него безпрепятствено влязоха кораби от ВМС на САЩ".......
    Такова тъпо изречение отдавна не бях прочитал, от написаното се разбира че корабите преминават през проход в планината (а не проток какъвто е Ормузкия) а не през проток в морето. Няма ли поне един грамотен редактор който да оправя кашите на пишман журналистите.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    До Киро:
    Ти виж как е описал скока в цената на петрола:


    "При новината на борсата в Ню Йорк фючърсите за март на лекия суров петрол отбелязаха скок от 1,25 долара до 99,58 долара за барел".

    Според думите му излиза, че петрола е скочил със близо 100%! Това означава, че ще плащаме ок 25 лв за литър бензин! То хубаво чалга ама... чак пък и в новините! Малеее Българийо докъде стигна с тая твойта любов към помията! Тъпи турски комунисти, Пожарникар - Премиер, Ал Бънди - в МВР, Президентът-астролог или ирландска пастирка, Цар Киро същия кат Цар Симеон - все мърша... Децата се трепят по улиците и по чалгите а в същото време се грижим за чуждите циганета със заеми за ясли и детски градини....
    ПОВРЪЩА МИ СЕ!
  • 4 Диан Станчев

    0 0 Отговор