Отидете към основна версия

4 592 0

Пърженото не било толкова вредно

  • храна-
  • инфаркт-
  • пържено-
  • диета
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мит е, че редовното ядене на пържена храна вреди на сърцето и причинява инфаркт. До този извод стигнаха учени, според които не ви грози сянката на сърдечни кризи, ако ползвате олио или зехтин.

Оказва се, че видът на мазнината, която слагаме в тигана, има огромно значение. Важно е също да я ползвате само по веднъж, съветват специалистите, цитирани от „Дейли телеграф“.

Доказателството идва от Испания, където традиционно се ядат много пържени храни. Изследвани са над 40 000 души, 2/3 от тях били жени. Разделили ги на четири групи в зависимост от количеството пържена храна, която приемат. Оказало се, че кардиолозите не открили значима разлика в здравето им, , отхвърляйки директната връзка между пържените храни и инфаркта. 

Подобно изследване на немски учени в Коста Рика потвърдило същия извод.

Испанците обаче разнообразяват със средиземноморска кухня. И тъй като британците я нямат, те са по-зле със сърцето.

Въпреки разбития мит, учените съветват: не се нахвърляйте към пържени храни, защото съдържат много калории и вредите от тях са доказани.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Митовете на разделното хранене

    Разделното хранене е много модерно. Привържениците на тази идея твърдят, че именно то им е помогнало да отслабнат, да прочистят организма си, да се ...
    26.03.2012
    5 786
    3
  • Мазнината вреди на спермата

    Храната е много важна за качеството на мъжката сперма, твърди европейското здравно списание „Human Reproduction“. Основна „заслуг ...
    15.03.2012
    2 659
    3