Отидете към основна версия

8 908 4

Защо лютите чушки са... люти

  • чушки-
  • люти чушки-
  • капсаицин-
  • сковил
Снимка: Shutterstock

Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове чушки е причинено от веществото капсаицин. То се свързва със сензорни неврони, които подмамват тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни количества топлина, въпреки че на практика няма физическо изгаряне. Всеки път, когато сравнително неразреден капсаицин е в контакт с кожата ви, особено очите ви или се вдишва в белите дробове, това ще ви накара да се чувствате така, сякаш сте изгорени, въпреки че не сте. Това вещество прави храната по-вкусна, отбелязват от Foodpanda.

Друг любопитен факт е, че повечето от капсаицина в чушките е центриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители. Едни от животните, на които това вещество не действа са птиците.

Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Яжте люти чушки! Полезни са за...

    За всеобщо съжаление няма таен еликсир, който да гарантира дълъг живот. Според редица специалисти обаче храненето играе съществена роля за дълголетие ...
    17.04.2019
    40 058
    26