Отидете към основна версия

1 813 0

Уволниха шефката на „Медицински одит“

  • медицински одит-
  • златица петрова

Директорката на Агенция „Медицински одит“ - доц. Златица Петрова е освободена от длъжност от днес. Това съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Доц. Петрова е освободена поради неясноти около дейността на агенцията и поради необходимостта за оптимизация на структурата. За сега не е ясно кой ще застане начело на "Медицински одит".

„Виждате какво се говореше напоследък в публичното пространство, има неясноти. Трябва да оптимизираме дейността на агенцията”, обясни Константинов. Той увери, че структурата не се закрива, хората, които работят в агенцията, остават.  Администрацията няма да се разширява поне докато съм аз на този пост“, каза министърът.

Министерство на здравеопазването назначи проверка на Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Причината бе констатирани пропуски в доклад, подготвен от агенцията, за нарушения в болница „Св. Иван Рилски“.

Резултатите показаха, че се забавят проверки, самите проверки са неясни, има документи, които отпадат лесно в съда, има раздаване на допълнително материално стимулиране не по установения ред. Има доста сигнали за нередности, каза преди няколко дни Константинов. Има проблеми с организацията.

„Аз имах разговори с директора на агенцията доц. д-р Златица Петрова. Обясних й от какво съм недоволен, тя изложи своята теза. Тя заяви, че не е съгласна с моята теза, че било тенденциозно, че не било така. Това са си вътрешни, наши неща“, обясни тогава здравният министър.

Той припомни, че по закон винаги може да освободи ръководен кадър, когато смята, че може да се оптимизира работата. „Не съм взел това решение в момента“, посочи той, като допълни, че решението за това трябва да го чуе човекът, който трябва да бъде освободен и да не става това чрез медиите. „Тук става въпрос за някаква етика“, подчерта Константинов.

По думите на здравният министър, това, което трябва да се промени в Изпълнителна агенция „Медицински одит“, когато има особено значими обществени случаи, да има много ясни послания и решения. „Невинни, виновни или когато не могат да ги определят, да кажат, не, тук не можем да се произнесем, трябва да се включат други органи. Общо взето там докладите бяха много неясни, дълги, 30 страници, ама 20 от тях написани как е учредена болницата“, посочи той.

Стефан Константинов призна, че по принцип това е неблагодарна работа. „Всички, които работят в подобни структури, са подложени на натиск, трябва да вземат решения, които са непопулярни. Аз го отдавам това на начина на организация“, заяви той.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини