24 Януари, 2012 10:56 1 295 1

Трябват промени в ИА „Медицински одит“

  • стефан константинов-
  • медицински одит-
  • здравеопазване

Ограничаването на тютюнопушенето ще има положителен икономически ефект

Трябват промени в ИА „Медицински одит“ - 1
Снимка: БГНЕС

Явно трябва да има промени по начина, по който се управлява Изпълнителна агенция „Медицински одит“ заяви по БНТ министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Той припомни, че МЗ е назначило проверка на Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

Резултатите от проверките показаха, че се забавят проверки, самите проверки са неясни, има документи, които отпадат лесно в съда, има раздаване на допълнително материално стимулиране не по установения ред. Има доста сигнали за нередности, каза Константинов. Има проблеми с организацията.

„Аз имах разговори с директора на агенцията доц. д-р Златица Петрова. Обясних й от какво съм недоволен, тя изложи своята теза. Тя заяви, че не е съгласна с моята теза, че било тенденциозно, че не било така. Това са си вътрешни, наши неща“, обясни здравният министър.

Той припомни, че по закон винаги може да освободи ръководен кадър, когато смята, че може да се оптимизира работата. "Не съм взел това решение в момента“, посочи той, като допълни, че решението за това трябва да го чуе човекът, който трябва да бъде освободен и да не става това чрез медиите. „Тук става въпрос за някаква етика“, подчерта Константинов.

По думите на здравният министър, това, което трябва да се промени в Изпълнителна агенция „Медицински одит“, когато има особено значими обществени случаи, да има много ясни послания и решения. „Невинни, виновни или когато не могат да ги определят, да кажат, не, тук не можем да се произнесем, трябва да се включат други органи. Общо взето там докладите бяха много неясни, дълги, 30 страници, ама 20 от тях написани как е учредена болницата“, посочи той.

Стефан Константинов призна, че по принцип това е неблагодарна работа. "Всички, които работят в подобни структури, са подложени на натиск, трябва да вземат решения, които са непопулярни. Аз го отдавам това на начина на организация", заяви той.

Относно тютюнопушенето здравният министър посочи, че се надява пълната забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места от 1 юни да бъде подкрепена от депутатите. Той отбеляза, че позицията на здравния министър е да подобрява здравето на нацията с всички възможни средства.

Забраната за тютюнопушене е много мощно средство, което е доказано и с научни статии, че помага за здравето на нацията. Аз бих казал, че има дори икономически ефект. Всъщност парите, които се дават след това за лечение на хората, които пушат, парите, които се губят от временната им нетрудоспособност, от по-краткия им живот, надвишават всички пари, които се получават от данъци и акцизи от цигари. И затова много развити държави не наблягат на този бизнес.

Според Константинов приемането от депутатите на пълната забрана за тютюнопушене на закрити места ще е един много добър пример как национални каузи могат да съберат политици с различно виждане.

На въпрос защо е бил отхвърлен законопроектът за промени в Закона за лечебните заведения, министърът на здравеопазването каза, че си е направи следният извод: цяла година опозицията ми задава въпроса какво правим с общинските болници. И когато ние предлагаме закон, с който да може министерството да прави здравна политика, опозицията се обърна срещу това. Целта ни е да поощрим там, където има недостиг на болници, а на местата, където има свръхпредлагане, да регулираме нещата.

Министър Константинов допълни, че когато един законопроект не се приема, той очаква депутатите, които не го приемат да дадат решение.

За случаите, при които две болни деца починаха от мукополизахаридоза в следствие на недостиг на лекарства, министърът заяви, че днес ще бъде взето решение какво да се прави занапред.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бърдоквата

    0 0 Отговор
    Медицинският одит също се ръководи от принципа за гарвана и окото, но няколко пъти излезе със становища срещу лекари, та сега министърът иска да им затвори окончателно устите, та да не смее никой да работи по безбройните лекарски нарушения и многото грешки. И защо пък този одит да е към министъра да го запиташ, нали по същите причини - всичко да се потули и да остане скрито-покрито.