Отидете към основна версия

4 873 14

Антиоксидантът, който може да убива ракови клетки

  • ресвератрол-
  • ракови клетки-
  • антиоксидант

Ресвератролът се съдържа в семките и люспите на гроздето

Снимка: shutterstock

Антиоксидантът ресвератрол, който е характерен за гроздето, боровинките и фъстъците освен, че пречиства организма от вредните вещества има куп други ползи за здравето.

Бразилски учени установиха, че ресвератролът в червеното вино предотвратява появата на рак, като спира образуването на протеини, характерни за 50 % от туморите, пише вестник Daily Mail.

Колко червено вино обаче трябва да изпие човек, за да бъде постигнат този ефект, не е ясно.

Учените от федералния университет в Рио де Жанейро са анализирали ефекта на ресвератрола върху протеина р53. Той обикновено потиска развитието на туморите, като убива раковите клетки. Когато мутира, обаче образува купове, които подхранват болестта.

Резултатите показват, че антиоксидантът спира струпването на протеина, както и мултиплицирането и разпространяването на раковите клетки.

Какво е ресвератрол?

Ресвератролът е полифенолен фитоалексин. Той е естествено съединение, намиращо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. Смята се, че лекува диабет 2, удължава живота и дори спира рака.

Естественият начин за набавяне на ресвератрол е чрез консумация на храните, в които се съдържа и/или чрез прием на млади червени вина.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини