3 Септември, 2024 14:19 1 049 6

Високите хора имат по-голям шанс да се разболеят от рак

  • рак-
  • високи хора-
  • ракови заболявания-
  • ракови клетки

Всяко 10-сантиметрово увеличение на ръста увеличава риска от развитие на рак с около 16 %.

Високите хора имат по-голям шанс да се разболеят от рак - 1
Снимка: Shutterstock

Световният фонд за изследване на рака съобщава, че има сериозни доказателства, че високите хора имат по-голям шанс да развият рак на: панкреаса, дебелото черво, матката (ендометриума), яйчниците, простатата, бъбреците, кожата (меланом) и гърдата (преди и след менопауза). Но защо? Ето какво знаем, какво не знаем и какво подозираме.

Добре установен модел

Проучването „Милион жени“, проведено в Обединеното кралство, установи, че при 15 от 17-те вида рак, които са изследвали, колкото по-висок е ръстът ви, толкова по-вероятно е да се разболеете от тях.
Установено е, че като цяло всяко 10-сантиметрово увеличение на ръста увеличава риска от развитие на рак с около 16 %. Подобно увеличение е установено и при мъжете. Нека разгледаме това в перспектива. Ако около 45 от всеки 10 000 жени със среден ръст (около 165 см) развиват рак всяка година, то около 52 от всеки 10 000 жени, които са високи 175 см, ще се разболеят от рак. Това са само 7 допълнителни случая на рак.

Така че всъщност рискът се увеличава съвсем малко.

Друго проучване установява, че 22 от 23 вида рак се срещат по-често при високите, отколкото при по-ниските хора, пише още БГНЕС.

Защо?

Връзката между височината и риска от рак се проявява при различните етноси и нива на доходи, както и при проучвания, които са разглеждали гените, предсказващи височината.

Тези резултати предполагат, че има биологична причина за връзката между рака и височината.
Въпреки че не е напълно ясно защо, има няколко сериозни теории.

Първата е свързана с факта, че по-високият човек има повече клетки. Например високият човек вероятно има по-дълго дебело черво с повече клетки и по този начин повече записи в лотарията за рак на дебелото черво, отколкото ниския човек.

Учените смятат, че ракът се развива чрез натрупване на увреждания на гените, които могат да възникнат в клетката, когато тя се дели, за да създава нови клетки.

Колкото повече пъти се дели една клетка, толкова по-вероятно е да възникне генетично увреждане, което да се предаде на новите клетки.

Колкото повече увреждания се натрупват, толкова по-вероятно е да се развие рак.
Човек с повече клетки в тялото си ще има повече клетъчни деления и по този начин потенциално по-голяма вероятност в някоя от тях да се развие рак.

Някои изследвания подкрепят идеята, че наличието на повече клетки е причина високите хора да развиват повече рак и може да обясни до известна степен защо мъжете са по-склонни да се разболеят от рак, отколкото жените (защото те са средно по-високи от жените).

Не е ясно обаче дали височината е свързана с размера на всички органи (например дали по-високите жени имат по-големи гърди или по-големи яйчници?).

Едно проучване се опитва да оцени това. То установява, че макар органната маса да обяснява връзката между ръста и рака при 8 от 15 оценени вида рак, при 7 други вида рак органната маса не обяснява връзката с ръста.

Струва си да се отбележи, че това проучване е било доста ограничено от обема на данните, с които е разполагало за органната маса.

Друга теория е, че има общ фактор, който прави хората по-високи и увеличава риска от рак.
Една от възможностите е хормон, наречен инсулиноподобен фактор на растежа 1 (IGF-1). Този хормон помага на децата да растат и след това продължава да има важна роля в стимулирането на клетъчния растеж и деленето на клетките при възрастните.

Това е важна функция. Телата ни трябва да произвеждат нови клетки, когато старите са увредени или остареят. Помислете за всички кожни клетки, които се отделят, когато използвате добър скраб за тяло. Тези клетки трябва да се подменят, за да не се изтощи кожата ни.

Въпреки това можем да получим твърде много от едно добро нещо. Някои проучвания са установили, че хората, които имат по-високи нива на IGF-1 от средните, имат по-висок риск от развитие на рак на гърдата или на простатата.

Но това отново не е последователна констатация за всички видове рак.
Вероятно и двете обяснения (повече клетки и повече IGF-1) играят роля.
Необходими са обаче още изследвания, за да се разбере наистина защо хората с висок ръст заболяват от рак и дали тази информация може да се използва за предотвратяване или дори лечение на ракови заболявания.

Аз съм висок. Какво трябва да направя?

Ако по отношение на височината си сте повече Леброн Джеймс, отколкото Лионел Меси, какво можете да направите?

Първо, не забравяйте, че ръстът увеличава риска от рак с много малко.

Второ, има много неща, които всеки от нас може да направи, за да намали риска от рак, и тези неща имат много, много по-голям ефект върху риска от рак, отколкото височината.

Можем да обърнем внимание на начина си на живот. Опитайте се да: се храните здравословно, да спортувате редовно, да поддържате здравословно тегло, да бъдете внимателни на слънце, да ограничите консумацията на алкохол и най-важното - не пушете!

Ако всички правим тези неща, бихме могли значително да намалим броя на раковите заболявания.
Можете също така да участвате в програми за скрининг на рака, които помагат за ранното откриване на рака на гърдата, шийката на матката и червата, за да може той да бъде успешно лекуван.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак Божидара неграмотната

    2 2 Отговор
    Имат шанс да развият рак. Знаеш ли значението на думата шанс? Като не знаеш, има речници. Ъъъъъ кой туй речник?
  • 2 Масонът Волф

    2 1 Отговор
    Тази новина да не я писал Пламен Матеев от масонска ложа ориент Нато?
  • 3 Гост666

    6 1 Отговор
    Офф вече се чудят с какво да стресират хората .
  • 4 Ужас

    2 1 Отговор
    Не само това, по-високите хира имат доста по-голям шанс да си шибнат главата в някой билборд или табела на тротоара.
  • 5 Тази калинка

    1 1 Отговор
    знае ли какво е написала. Написала е , че високите хора имат по- голям късмет да развият рак. Горката, защо не си потърси друга работа.
  • 6 ганю

    0 0 Отговор
    Абе ръбайте боклуци пълни с Е-та а после говорете
    пак простотии