Отидете към основна версия

16 275 15

Най-страшният супервулкан в света е на път да изригне?! (ВИДЕО)

  • йелоустоун-
  • скални пукнатини-
  • скали-
  • национален парк-
  • най-страшният-
  • супервулкан-
  • вулкан-
  • ще изригне

За това говорят новопоявили се скални пукнатини в Йелоустоун

Снимки: shutterstock

Служителите на Националния парк Гранд Тетон, който е на 16 километра от Националния парк Йелоустоун, затвориха някои от районите на парка заради нарастващи пукнатини в скалите и почвата. Въпреки че много хора се опасяваха, че разломите и появилите се наскоро пукнатини може да имат връзка с евентуално изригване на супервулкана, намиращ се в недрата на американския природен парк, учените са на мнение, че това не е така, пише Science Alert.

Изданието пише, че рейнджърите открили в скалите пукнатини до 30 метра в близост до водопада Хидън. Това място беше затворено за туристите, защото има опасност скали да паднат върху посетителите.

В екосистемата на Големия Йелоустоун влизат Гранд Тетон, Национален парк Йелоустоун, както и прилежащите гори и други природни резервати. Макар че не се намира над магмените камери, в тази област се наблюдава и сеизмична активност. Според експерти, периодичните трусове са ежедневие и могат да причинят пукнатини.

През пролетта на 2018 г. в Националния парк Йелоустоун се забеляза необичайната активност на Steamboat, най-големият гейзер в света. Само за шест седмици са настъпили три мощни изригвания, въпреки че интервалите между изхвърлянията на вода обикновено варират от един месец до пет години.

Супер вулканът на Йелоустоун е избухнал за последен път преди два и половина милиона години. Поредица от изригванията са оставили по повърхността на гигантската калдера следи в продължение на десетки километри, но повтарянето на такива катастрофални събития все още е малко вероятно. Иначе според мнозина експерти голямо изригване на Йелоустоун може да доведе до нова ледена епоха и евентуално край на човечеството.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини