Отидете към основна версия

5 017 9

Коктейлът "алкохол + енергийна напитка" е много вреден

  • коктейл-
  • алкохол-
  • енергийна напитка-
  • вреден-
  • учени-
  • биолози-
  • таурин

Тауринът подсилва негативните ефекти от употреба на спиртни напитки

Снимка: shutterstock

За вредата от енергийните напитки се говори често, но те могат да нанесат още по-ужасяващи вреди на организма ни, ако бъдат приемани заедно с алкохол. Това са установили международна група учени в своето ново изследване.

Биолози от САЩ, Великобритания и Бразилия разясняват отрицателното въздействие на едновременната употреба на алкохол и енергийни напитки върху човешкия организъм в своя научен труд, публикуван в изданието Journal of Psychiatric Research.

Учените подробно изучили въздействието върху човешкия организъм на етанол и таурин – основните съставни елементи на алкохола и разнообразните енергийни напитки.

Опитите били проведени при наблюдаване на поведението на риби от вида Данио, известни още като риби зебра.

Те били поставени в различни аквариуми, в единия, от които имало обикновена вода, а в другия – смес от различни пропорции вода, таурин и етилов спирт. За да бъдат изучени промените в поведението на рибите, опитните екземпляри след това били премествани в аквариуми, обитавани от други риби, включително и хищни.

В резултат учените стигнали до следните изводи: престояването на рибите зебра в аквариум с етанол или таурин предизвиква намаляване на тяхната социална активност. След въздействието на "коктейла“ при опитните екземпляри се наблюдава рязко отслабване на реакциите на присъствието край тях на хищник.

Поради което учените от бразилския Федерален университет Санта Мария направили извода, че тауринът увеличава негативните ефекти от употребата на алкохол, правейки опитните екземпляри по-малко социално активни и по-склонни към риск поради отслабване на усещането за страх.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини