Отидете към основна версия

11 978 18

Учени спорят за ползите и вредите от мастурбацията

  • ползи-
  • вреди-
  • мастурбация-
  • секс-
  • здраве

Има ли "неправилна" мастурбация?

Снимка: Shutterstock

Учени от университета Чапман в Калифорния са провели мащабно проучване, в рамките на което са установили, че мастурбацията все още остава един от най-удобните начини за достигане до оргазъм.

Но при този прост начин за облекчаване на напрежението има и много подводни камъни. Една от негативните последици от мастурбацията може да бъде критиката от страна на приятели и познати, след която много хора се травмират емоционално и започват да мастурбират "неправилно" без да получават удоволствие от това.

Изследователите отбелязват, че "неправилната" мастурбация, след преживян стрес, не само може да "пречупи" човек и да го изолира от обществото, но и вреди на цeлия му сексуален живот в бъдеще.

Ето защо калифорнийските учени са убедени, че "уроците по мастурбация" трябва да бъдат преподавани в училищата на равно със сексуалното образование. Този подход, според изследователите, значително ще улесни живота на хората със сексуални проблеми и някои особености на организма.

Мненията на други учени и лекари относно мастурбацията обаче са коренно различни от тези на калифорнийските медици. Учени от Харвардския университет са установили например, че честата мастурбация може да обостри скрити заболявания на съдовете и сърдечно-съдовата система до такава степен, че ще се наложи клинично лечение.

В същото време, авторът на книги за правилното планиране на съня и почивката, Шон Стивънсън твърди, че редовната мастурбация позволява да бъде "взривен" истински хормонален коктейл от окситоцин, норепинефрин, вазопресин, пролактин и серотонин, пише zdrave.to

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини