Отидете към основна версия

14 822 26

Зловещите експерименти върху живи хора на д-р Менгеле (СНИМКИ)

  • менгели-
  • втора световна война-
  • опити с хора-
  • чудовищно-
  • йезеф менгели-
  • ангел на смъртта-
  • експерименти

Касапинът в бяла престилка придобива славата на Ангел на смъртта в концентрационния лагер Аушвиц

Макар днес да знаем, че експериментите с живи хора, провеждани в миналото със затворници в концентрационни лагери и затвори, са помогнали значително за прогреса на медицината, няма как да ги приемем за необходимо зло. Тези зловещи опити в името на медицината са били чудовищни и жестоки. Касапите в бели престилки са изпратили хиляди невинни на смърт, защото за тях затворниците не са били нищо повече от опитни обекти, лабораторни мишки.

Най-страховитите и смразяващи кръвта експерименти обаче, могат да се припишат на нацисткия "Ангел на смъртта" - доктор Йозеф Менгеле.

Менгеле е най-жестокият, безскрупулен и лишен от всякаква милост лекар в Лагера на смъртта – Аушвиц.

След войната обществеността научава за зверствата, които той е екипът му са провеждали и за тях е проведен отделен процес в Нюрнберг. За съжаление най-големият мъчител успява да се измъкне и така и не е открит. Носят се легенди и слухове за съдбата на Менгеле и евентуалното му местоположение, но така и не се потвърждават цели 30 години.

Менгеле е известен с това, че провежда нечовешките си експерименти върху затворници в концентрационните лагери, затова той придобива прозвището „Ангел на смъртта”. Работи 21 месеца в лагера Аушвиц. Лично е изпратил десетки хиляди хора на оня свят, но до края на живота си не се покайва за престъпленията си.

Често жестокостта при такива хора се оправдава с невероятна страхливост, но Менгеле е изключение от правилото. Преди да отиде в Аушвиц Йозеф служи в една от танковите дивизии на нацистка Германия. За спасяването на двама немски войници, лекарят дори получава орден „Железен кръст” първа степен. След като е тежко ранен, Ангелът на смъртта е обявен за неспособен за войник на фронта и на 24 май 1943 година поема задълженията на лекар в „Циганския лагер” в Аушвиц. Там за една година изпраща в газовите камери всичките си пациенти.

За пенсиониран военен лекар затворниците в концентрационните лагери са само консуматив за дейността му. Обсебен от идеята за чистата раса, Менгеле е готов на всичко, за да постигне мечтата. Йозеф провежда зловещи експерименти с деца с лекота.

Чудовище в човешка форма, той ги разрязва живи бебета, сякаш са пържола за закуска. Особен интерес за него предизвикват близнаците. Лекарят се опитва да разбере какво причинява раждането на две много сходни деца наведнъж. Интересът му е чисто практичен — ако всяка немска жена ражда две или три деца наведнъж, тогава съдбата на арийската раса е гарантирана.

Кръвопреливането от един близнак на друг е най-безобидният от експериментите на Ангела на смъртта. По-жестоко е, че трансплантира близнаците, опитва се да пребоядиса очите им с химикали, зашива заедно живи хора в желанието си да образува един жив организъм от братя и сестри. Всички тези експерименти са проведени без каквато и да е била анестезия. Точният брой на „изследваните“ близнаци не е известен, според някои оценки те са били не по-малко от 900.

Хладнокръвната жестокост на Йозеф Менгеле предизвиква страх у затворниците. Оцелели след Аушвиц си спомнят ужасяващите срещи с него на портата на лагера. Винаги чист и спретнат, весел и усмихнат, той проверява всяка партида новопристигнали. След като избира най-интересните и здрави „екземпляри”, останалите изпраща в газовите камери без колебание.

Хладнокръвният д-р Менгеле обаче, има дяволски късмет. О 1945 г. до 1949 той успява са се укрие в Бавария, след което бяга в Аржентина. Попадайки в Латинска Америка, той се крие близо 30 години от агентите на МОСАД. До края на живота си твърди, че никога не е наранил никого. Умира в Бразилия, след като получава удар по време на плаване с кораб. Погребан е под фалшиво име, но през 1985 г. гробът му е изровен и той бива идентифициран.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Най-зловещите нацистки експерименти

    Човек лесно може да се почувства сякаш чете научна фантастика, поглеждайки назад към нацистките медицински експерименти от времето на Втората световна ...
    08.05.2017
    216 830
    88