Отидете към основна версия

3 251 7

Нов скандал: Сочни бонуси за шофьори в МЗ

  • мз-
  • бонуси-
  • спин
Снимка: БГНЕС

Нова порция разкрития по темата „Бонусите на властта“ направи днес Синята коалиция. Този път на прицел попаднаха шофьори от Министерството на здравеопазването, получавали в пъти повече пари от експертите, работещи по СПИН-тематиката.

„В здравното министерство са раздавани бонуси на хора, които са който са имали едновременно трудови и граждански договори към ведомството“, съобщи депутатът от Ваньо Шарков, цитиран от БГНЕС.

Сумите

Шарков представи справка със суми, получавани по граждански договор за 2010 и за 2011 година на консултанти по програми към МЗ. Справката е за програмите по програмата за превенция на ХИВ/СПИН, както и тези за подобряване на контрол на туберкулозата и за Националната програма по туберкулоза.

От данните става ясно, че шофьорът Васил Манов е получил 4200 евро, а неговият колега Борислав Ковачев е прибрал 5 880 евро. Стефан Джоганов, който е бил организатор по транспорта по програмата за ХИВ/СПИН, за 2010 година е получил 3600 евро.

Весела Бонева е получила 180 евро за своята консултантска дейност, а Георги Карамешев, който е съветвал по инвестиционни въпроси, е получил 100 евро. 50 евро е възнаграждението на друг експерт – Анастасия Иванова. 5160 евро е получил шофьорът Илия Илиев, шофьорът Николай Велков е взел 2870 евро.

Средните суми са между 1000 и 5000 евро. Има обаче и възнаграждения над 10 000 евро. Така директорката на програмата по туберколоза Тонка Върлева е взела 14 400 евро. Същата сума е взел и медицинският координатор Владимир Миланов. Мениджърът по доставките Румен Андреев пък е прибрал 11 040 евро. Неговите колеги от програмата по ХИВ/СПИН за 2010 година са взели по-малки суми.

През 2011 година шофьорът Борислав Ковачев е получил допълнително 5880 евро от Програмата за борба с ХИВ/СПИН, над 5000 евро е взел и неговият колега Валентин Матов. Медицинският координатор по програмата за туберкулоза Владимир Миланов е получил над 15 000 евро. В справката за 2011 година дори е посочено, че по програмата по ХИВ/СПИН значителна сума е взела Мария Чипилева, която е пиар в министерството. Тя е получила 3600 евро като координатор по връзките с обществеността.

Отговорът

От МЗ опровергаха моментално информацията, разпространена от Синята коалиция с  прессъобщения до медиите. Там е посочено, че от 2004 г., когато са започнали програмите, досега в държавата са постъпили 82 млн. лева.

"Това са най-мащабните здравно-социални програми, изпълнявани в страната, благодарение на финансовата подкрепа на Глобалния фонд, по които не е изхарчен нито един лев без предварителното одобрение на донора. Изразходените средства се одитират ежегодно от независим одитор, а самият Глобален фонд, чрез неговия местен представител за България ежедневно проследява сключените договори и извършените разходи. Досега не са установени нарушения по разходването на средствата", твърдят от здравното ведомство..

През 2010 и 2011 година от безвъзмездната помощ на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария в МЗ са постъпили общо 35 398 205 лева, а усвоените средства по тях са в размер на 29 969 056 лева. По трите програми за борба със заболяванията са сключени 233 договора за финансиране и изпълнение на дейности с подполучатели на територията на цялата страна, в т.ч. 122 договора с НПО и 111 договора с лечебни и здравни заведения.

Средствата, които са дадени за възнаграждения на служителите в МЗ през тези две години, са 1.68% от безвъзмездната помощ.

Сред тези служители няма шофьори на щат в МЗ, нито шофьори и секретарки на министъра. Твърдението е нелепо, защото транспортът му се осигурява от Националната служба за охрана, откъдето съответните лица получават възнаграждението си. Няма конфликт и служителите на МЗ да получават възнаграждение за дейности по програмите, тъй като те трябва да ги изпълняват, а не да контролират реализацията им.

Борисов отново зове предишните управляващи: „Върнете парите“

Междувременно в пленарната зала отново се завирхи спор по темата „бонуси“.Премиерът Бойко Борисов отново призова предишните управляващи да върнат бонусите, които са взели, и  подчерта, че това ще бъде и страшна мярка за стимулиране на икономиката, предаде БНР. „И как се нарича - „бонус”, „хонорар”, „взети пари”, „награда”, има ли значение? Върнете парите! И Чавдар Георгиев днес е казал: „Няма да ги върна на Бойко и на Дянков”. Дайте ги на болни, дайте ги на пенсионерите господин Кутев, щом има по 10 млн. Милиони, милиони сте взели! Върнете парите! Върнете парите! Това е страшна мярка. Вие говорите за инвестиции. 75% от тези инвестиции са в София, защото бях кмет. 

Вицепремиерът Симеон Дянков се съгласи, че реформата в администрацията е наложителна и закъсняла, но не каза какъв размер бонуси е раздал сегашният кабинет. Според Ангел Найденов от левицата, правителството на Борисов е дало около 100 милиона лева допълнителни стимули.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини