Last news in Fakti

11 Март, 2012 19:47 1 249 1

Бонусите за борба със СПИН - съгласувани

  • спин-
  • хив-
  • тонка върлева-
  • бонуси-
  • ваньо шарков

Възнагражденията, които служители на Министерството на здравеопазването и хора на граждански договори са получавали по програмата за превенцията на ХИВ и СПИН, са съгласувани с донора на средствата, а това е Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, каза пред БНР директорът на програмата "Превенция и контрол на ХИВ и СПИН" към МЗ д-р Тонка Върлева.

Тя отхвърли обвиненията, отправени в петък от депутата от "Синята коалиция" д-р Ваньо Шарков, че служители от Министерството на здравеопазването са имали и трудов, и граждански договор, и са получавали допълнителни възнаграждения.

Върлева обясни, че над 2000 човека работят за изпълнението на програмата "Превенция и контрол на ХИВ и СПИН", което включва и лечебни заведения, и неправителствени организации. По думите й става въпрос за огромна допълнителна работа, която е била извършена в извън работно време. Д-р Върлева заяви, че парите, които са получили 22-та служители на министерството, представляват 1.68 на сто от общо предоставените през 2011 г. средства от Глобалния фонд. Не трябва да се манипулира по тази тема, призова Върлева, защото по думите й ще се отрази на бъдещите суми по програмата.

На сайта на програмата няма никаква отчетност и не става ясно как се харчат парите, но в същото време се вижда, че от 2009 г. насам оценката на Глобалния фонд за работата в България е спаднала до равнище  - изпълнение, неотговарящо на очакванията, подчерта пак пред БНР депутатът от "Синята коалиция" д-р Ваньо Шарков. Според него, ако възнагражденията бяха обявени на сайта, нямало да има съмнение, че са нередни.

По-късно лекари и пациенти настояваха Здравната каса да покрива изцяло разходите на пациентите, болни от глаукома. 20 от всеки 100 болни се отказват от лечение и така ослепяват, показват данните на пациентските организации.

Според доктор Наталия Петкова месечно са нужни поне 30 лева за да могат хората да не загубят зрението си, а от глаукома страдат най-вече възрастните - с пенсия от 150-200 лева и с още доста разходи за други лекарства - те предпочитат да не плащат за капки, защото зрението им се губи бавно и реално те не усещат радикално подобрени... затова и в медицинските среди наричат глаукомата „тихия крадец на зрението”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    БЪЛГАРСКИ ИЗ..ДИ!Хората ни дадоха пари да лекувате народа,а
    вие мижитурки по различна форма ги откраднахте.ИЗ..ДИ!