Отидете към основна версия

9 906 17

Не покривайте седалката в обществените тоалетна с хартия!

  • тоалетна хартия-
  • тоалетна чиния-
  • обществена тоалетна-
  • учени-
  • съветват-
  • бактерии

Една отвратителна причина, която ще ви убеди, че не трябва даследвате тази практика

Снимки: shutterstock

Повечето хора предпочитат да не използват обществени тоалетни, ако имат избор и все пак понякога това не може да се избегне.

Много хора първосигнално покриват седалката на тоалетната с хартия, мислейки за своята хигиена. С това свое действие те смятат, че ще избегнат досег с микроби, бактерии и други замърсявания, но грешат.

Учени съветват да не следваме тази толкова разпространена и популярна практика - когато ползваме обществена тоалетна, да слагаме тоалетна хартия върху дъската, пише британският ежедневник Mirror.

Вместо да ни защити, този привидно предпазващ от мръсотия и бактерии слой, може да ни навреди, предупреждават специалисти от медицинския център "Лагон" в Ню Йорк.

Според експерта Филип Тиерно тоалетната чиния - със своята гладка повърхност - задържа по-малко микроби, отколкото кухненските ни мивки. Бактериите, които се въдят по дъските на тоалетни, умират сравнително бързо.

От друга страна тоалетната хартия има грапава повърхност и е създадена да попива, което е идеалната среда за различни бактерии. Хартията обикновено стои в близост до тоалетната чиния и при пускането на водата, фекалните бактерии се разпръскват във въздуха и попадат върху нея.

По този начин, когато покрием с тоалетна хартия дъска, ние не се предпазваме от бактерии, а точно обратното.

Ако наистина искаме да се предпазим от бактерии и микроби, специалистите съветват старателно да мием ръцете си, след като сме използвали тоалетната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини