Отидете към основна версия

36 554 71

Как изглеждат саудитските девойки без хиджаб (СНИМКИ)

  • саудитска арабия-
  • арабия-
  • арабки-
  • девойки-
  • момичета-
  • хиджаб-
  • ислям-
  • мюсюлмани-
  • забрадки

Жените в Саудитска Арабия постигнаха огромен напредък през изминалата година

Снимки: Shutterstock

Има причина, поради която арабските мъже толкова безапелационно изискваха саудитските жени да носят строг хиджаб и да крият лицата си от всички.

Повечето от младите саудитки са удивително красиви и много често невероятно привлекателни. Докато в Саудитска Арабия господстваха строгите шериатски норми по отношение на облеклото, за красотата на саудитките никой не можеше да предположи, освен ако не е жена, която би имала възможност да види местните девойки без скрити лица.

Допреди едва година в Саудитска Арабия беше невъзможно да се срещне жена без черни дрехи и с открито лице, но сега благодарение на бавно навлизащата либерализация, не малко саудитски жени стават по-открити и по-малко консервативни по отношение на облеклото. Много престават да носят никаб, някои свалят черния хиджаб, заменяйки ги с други тоалети - по-привлекателни, макар и все още доста строги.

Картина, подобна на тази, става все по-нормална за страната и вече в Саудитска Арабия може да бъдат срещнати жени с открити лица заедно с консервативни девойки в никаби.

Засилва се тенденцията все повече млади жени да показват лицата и косите си, които по-рано криеха под забрадка, а повечето прикриваха лицето с никаб.

Сега много девойки изоставят хиджабите и ги заменят с модни тоалети и дизайнерски забрадки. Вече се вижда неоспоримата им красота, когато свалят вековните черни покривала.

На места по улиците на Рияд може вече да се срещнат и жени без забрадки върху косите. Това най-често са чужденки, но и местните се отварят повече към запада. Което също е крачка напред, защото до съвсем скоро и чуждите поданички също трябваше да носят забрадка и черна абая.

Тези промени в Саудитска Арабия станаха възможни след като през март 2018 г. престолонаследникът принц Мохамад бин Салман обяви, че жените в Саудитска Арабия занапред няма да са задължени да покриват главите си и да носят черна абая, при условие, че облеклото им е "скромно и благоприлично".

Законите са много ясни и са залегнали в шериата: жените носят скромни и благоприлични дрехи, както и мъжете, казва принцът реформатор. Не се уточнява обаче дали става въпрос специално за черна абая или черно покривало за главата - решението изцяло е оставено на жените, които сами да решат какъв вид скромно и благоприлично облекло да изберат да носят, разяснява той.

По-късно високопоставен саудитски духовник каза, че жените трябва да се обличат скромно, но не е задължително да носят абая.

След като Мохамад бин Салман бе обявен за престолонаследник, в ултраконсервативната Саудитска Арабия започна процес на увеличаване на правата на жените - позволено им бе да посещават публични спортни прояви, а от лятото - и да шофират. Прокуратурата на Саудитска Арабия също започна да приема на работа жени.

На 8 март 2018 г. група саудитски жени дори отбелязаха в Джеда Международния ден на жената, като се възползваха от едно новопридобито право - бягаха за здраве, без да обръщат внимание на озадачените погледи на минувачите.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини