Отидете към основна версия

21 308 32

Ерекция след оргазъм - кога и как?

  • ерекция-
  • оргазъм

След секс е хубаво тялото да си почине

Снимка: Shutterstock

Причината, поради която след еякулацията, няма наличие на ерекция, представлява явление, наречено рефрактерен период. Той представлява времето на пост-еякулацията. През този период нивата на допамин, хормонът на зависимостта и тестостерон, мъжкият полов хормон, спадат, а хормонът, произведен от хипофизната жлеза – пролактин, се повишава.

Рефрактерният период е с различна продължителност при всеки мъж. Някои могат да бъдат готови за втори дубъл след половин час или дори по-малко, а на други може да им отнеме минимум час или дори цял ден. В проучвания е установено, че тийнейджърите, например, могат да се възстановят за няколко минути, а на мъжете на 30 или 40 години им отнема доста повече. След 50-годишна възраст рефрактерният период става още по-дълъг и може да достигне 10-12 часа, а през 60-те години – между 12 и 24 часа. Въпреки това няма правило колко дълго ще продължи процесът на възстановяване.

Мъжете трябва да го приемат като нормална част от остаряването и да не спират да се наслаждават на интимните си отношения. Не бива да ги притеснява, че нямат повторна ерекция веднага след като току-що са имали една. Възстановяването зависи в голяма степен от възбудата, хормоните, партньорът, нагласата и цялостното здраве.

Важно е да се отбележи, че жените имат също рефрактерен период, който обаче е много по-кратък или дори при някои може да не настъпи, пише puls.bg. Той не се влияе от възрастта, тъй като нежният пол може да получава оргазъм през целия си живот. Според специалисти жените имат дори по-голямо либидо, когато наближават средна възраст.

По принцип е добра идея след секс тялото да си почине, но за да се ускори времето за следващия оргазъм, може да се направят някои неща. Увеличаването на възбудата е най-бързият начин за връщане в играта, твърдят експерти. Въпреки това, специалистите напомнят, че не е нужно мъжете да получат ерекция задължително, за да получат или доставят удоволствие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини