Отидете към основна версия

8 386 6

Рецепта на деня: Печена скумрия на скара по турски

  • скумрия-
  • на скара

Класика за любителите на печената риба

Снимка: Shutterstock

Така изпечената скумрия се предлага като улична храна в Турция, като обезкостените филета се пъхат в турски дълъг хляб (екмек) като се получава сандвич, гарнира се с мариновани кисели морковчета, маруля и свежа краставица, пише ezine.bg.

Необходими продукти:

скумрия - 3 бр.
копър - 1 с.л. сух
чесън - 1 ч.л. на гранули
магданоз - 1 с.л. сух
синап - 1 к.л., прясно смлян
черен пипер - 1 ч.л., прясно смлян
розов пипер - 1 ч.л., прясно смлян
чили - 2 - 3 щипки, сушена люта чушка
розмарин - 1/4 к.л. изсушен, стрит
сол
лимони - сока от 2 бр.
зехтин - 3 с.л.

Начин на приготвяне:

Скумриите се почистват и измиват. Разделят се на филета, махат се главите и опашките, обезкостяват се.

Рибните филета се поръсват със сол, с прясно смлени черен и бял пипер, синап, чили, чесън на гранули, стрити сушени копър и магданоз, поливат се със сока от 2 лимона и се оставят за 30 минути да се овкусят.

Преди да се сложат на скарата, филетата се намазват със зехтина. Пекат се на добре загрята скара, като първо се слагат на скарата с кожата отдолу и след няколко минути се обръщат, за да се изпекат и от другата страна.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини