Отидете към основна версия

21 843 59

Какво не трябва да казвате на турчин, за да не ядете бой

  • съвети-
  • пътешествия-
  • какво не трябва-
  • етикет-
  • култура-
  • различия-
  • етнос-
  • културни различия-
  • културни особености

В никакъв случай не спорете за произхода на баклавата

Снимки: shutterstock

Често, разговаряйки с чужденци, казваме някои неща, като напълно не мислим, че те могат да обидят някого или дори да предизвикат агресия. Това, което е нормално за нас, е истинска обида за тях. Ще ви разкажем за нашите наблюдения и грешки в диалозите с турците.

Първата фраза, която дразни много, а понякога дори провокира бой. „Вие сте напълно различен от турчин“, подобна забележка би могла да съсипе всички отношения с турския гражданин. За много от тях това е сходно с това да те нарекат ​​чернокож. Всеки патриотичен турчин, а повечето от тях са такива, смята себе си за истински представител на нацията. И ако някой, леко обиден, се втурне да докаже обратното, тогава много от тях могат да проявят агресия.

Все още има проблеми с конфронтацията с гърците. Не е тайна, че дълги векове турците и гърците са живели заедно. И затова много в техните култури си приличат. И така, в културата на двете страни има баклава. Всеки приписва първенството на себе си, вярвайки, че този сладкиш принадлежи на етническата му група. Затова никога не бива да обсъждате с турците произхода на баклавата. Както също така да сравнявате турския кебап с гръцкия гирос.

Също така не обсъждайте недостатъците на Османската империя. Турците свято вярват, че това е била най-добрата империя, която няма недостатъци. Всеки от тях в сърцето си би искал възраждане на османската власт.

И като цяло, ако искате да предадете някаква мисъл на турчина и още повече да постигнете съгласието му в общи работи, тогава винаги възхвалявайте техните способности. Например така: "Ти си най-умният човек, когото познавам, ти и аз говорим за едно и също нещо, само ти гледаш от различен ъгъл. Ако погледнеш проблема от другата страна, ще разбереш, че съм прав. И тъй като турците са мъдри хора, сигурен съм, че можете да мислите от друг ъгъл."

Често се случва, че просто поради нежеланието да признае, че греши, турчинът се опъва до последно. И ако му предадете такова съобщение, че това не е грешно, а просто под различен ъгъл, тогава той с радост ще се съгласи. Особено ако си прав.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 25 гласа.

Свързани новини