Отидете към основна версия

7 491 6

Смаяни експерти отвориха мумия на инките на 600 години

  • инки-
  • мумия-
  • перу-
  • разкритие-
  • империя на инките-
  • южна америк-
  • археолози

Мумифицираните останки са били извадени през декември, но едва сега резултатите виждат бял свят

Снимки: shutterstock

Мумифицираните останки на древен представител от "елита на инка", датиращи от преди 600 години са били отворени от учени в Перу.

Разкопките и разтварянето на мумията са били внимателно извършени от експерти. Те внимателно разрязват останките, като следят да не повредят нито частица от това, което се крие във вътрешността.

Екипът споделя, че е трябвала голяма прецизност по време на работата им, тъй като мумията не е била оформена, както мумиите в Древен Египет например, а вместо това, тя изглеждала като вързоп с цилиндрична форма.

Разлики имало и в материалите, в които тялото било обвито, затворено в погребален пакет, за разлика от традиционните методи на мумифициране, наблюдавани в други части на Южна Америка и Египет.

Изследователи и експерти от Музея на Тукум в Перу изследвали необичайната мумия, открита в района на Тукуме, известен като Хуака Лас Абеяс.

Във видео, публикувано от министерството на културата на Перу, говорителят на музея Бернардо Делгадо Елиас заяви: „Зоната на черепа е защитена от допълнителен слой. Освен това между черепа и дрехите беше поставен памук. Това означава, че са били много внимателни по време на процеса на балсамиране, което предполага, че покойникът може да е бил благородник."

"Процесът на балсамиране, дрехите и даровете ни карат да вярваме, че това е бил член на инкския елит в Тукуме", заявява на свой ред археологът Мануел Ескудеро Виялта.

Твърди се, че погребалният "вързоп" е бил увит в покривало, украсено с древни символи. Подобен вързоп е открит в същия район при разкопки между 1989 и 1992 година.

Тогавашната мумия съдържала и изрисуван покров, тясно свързан с тази на наскоро намерена.

Експертите планирали да проведат тестове на мумията на мъжа, за да научат кой е бил той и кога е живял, още през декември, когато е бил открит.

Били са изследвани скелетните останки на човека, както и предметите, открити около тях.

След това обаче, няма никакви допълнителни сведения относно резултатите от теста.

Смята се, че Тукуме някога е бил основен социален център на Инките в периода между 1350 и 1450 г. сл. Хр., Когато е бил обитаван от цивилизацията Чиму.

Артефакти и човешки останки, които редовно са изкопавани от обекти в Южна Америка, често дават кратък поглед върху някогашните древни мегаградове, чиито обитатели са властвали над необятния континент.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини