Отидете към основна версия

5 223 13

Най-големият айсберг в света пътува към открития океан (СНИМКИ)

  • айсберг-
  • най-големият айсберг в света-
  • а68-
  • антарктида-
  • открит океан-
  • южен океан

A68 тежи около 1,1 трилиона тона и е 7-пъти по-голям от град Ню Йорк

Снимки: EPA/БГНЕС

Най-големият айсберг в света , който се откъсна от Антарктида през 2017 г., е на път да излезе от границите на многогодишния лед на континента и да навлезе в открития океан, съобщават световните медии.

Масивният айсберг, наречен A68, тежи около 1,1 трилиона тона и бе с големина от около 2300 квадратни мили (5960 кв.км.), когато се откъсна от леден шелф Ларсън (Larsen C) през 2017 г. Айсбергът е повече от седем пъти по-голям от Ню Йорк Сити.

Експертите твърдят, че, откакто се е откъснал, гигантският леден блок е загубил много малко от размерите си, но това може рязко да се промени когато попадне в бурните, открити води на Южния океан. Според очакванията, ако това се случи, гигантът ще отслабне и ще загуби цялостта си.

Преди двадесет години айсберг, почти два пъти по-голям от A68, се откъсна от ледения шелф Рос (Rose) и се насочи на север към островите в Южна Джорджия на Великобритания, които се намират на 54 градуса на юг. Този айсберг, наречен B15, вече е под една пета от първоначалния си размер от 11 000 кв. км. и е на половината път между Южните Сандвичеви острови и Южна Джорджия, пише на сайта си BBC.

Айсберги като A68 и B15 трябва да бъдат наблюдавани постоянно, защото могат да станат опасни за корабоплаването.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини