Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 14:00 5 203 13

Най-големият айсберг в света пътува към открития океан (СНИМКИ)

  • айсберг-
  • най-големият айсберг в света-
  • а68-
  • антарктида-
  • открит океан-
  • южен океан

A68 тежи около 1,1 трилиона тона и е 7-пъти по-голям от град Ню Йорк

Най-големият айсберг в света пътува към открития океан (СНИМКИ) - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Най-големият айсберг в света , който се откъсна от Антарктида през 2017 г., е на път да излезе от границите на многогодишния лед на континента и да навлезе в открития океан, съобщават световните медии.

Масивният айсберг, наречен A68, тежи около 1,1 трилиона тона и бе с големина от около 2300 квадратни мили (5960 кв.км.), когато се откъсна от леден шелф Ларсън (Larsen C) през 2017 г. Айсбергът е повече от седем пъти по-голям от Ню Йорк Сити.

Най-големият айсберг в света пътува към открития океан (СНИМКИ)
Снимка: NASA

Експертите твърдят, че, откакто се е откъснал, гигантският леден блок е загубил много малко от размерите си, но това може рязко да се промени когато попадне в бурните, открити води на Южния океан. Според очакванията, ако това се случи, гигантът ще отслабне и ще загуби цялостта си.

"Със съотношението дебелина към дължина, се учудвам, че океанските вълни не са направили от A68 кубчета лед. Ако оцелее дълго цял, когато премине края на морския лед, ще бъда много изненадан", заяви пред BBC професор Адриан Лукман от университета в Суонзи, Обединеното кралство.

След като айсбергът се откъсна от континенталния леден шелф, преди 2 години и половина, той остана близо до брега. Това лято обаче, той започна да се движи много по-бързо, отколкото се очакваше.

Най-големият айсберг в света пътува към открития океан (СНИМКИ)

Сега, учените проследяват движението му на север по протежение на източния бряг на най-южния континент. Той се е насочил към района на Атлантическия океан, наречен от изследователите „алея на айсбергите“.

Когато айсбергът се освободи, той намали размера на ледения шелф Ларсън с 12 процента.

"В началото морският лед държеше айсберга", съобщиха от Европейската космическа агенция, но допълниха, че преобладаващите силни ветрове, които духат откъм ледения шелф, дават на айсберга тласък, позволявайки му да достигне океански води. А68 се завърта по посока на часовниковата стрелка и така успява да плава към по-топли води.

Преди двадесет години айсберг, почти два пъти по-голям от A68, се откъсна от ледения шелф Рос (Rose) и се насочи на север към островите в Южна Джорджия на Великобритания, които се намират на 54 градуса на юг. Този айсберг, наречен B15, вече е под една пета от първоначалния си размер от 11 000 кв. км. и е на половината път между Южните Сандвичеви острови и Южна Джорджия, пише на сайта си BBC.

Айсберги като A68 и B15 трябва да бъдат наблюдавани постоянно, защото могат да станат опасни за корабоплаването.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боки съм 😂😂😂

    24 3 Отговор
    Пътува към перник да напълни язовира😂😂😂
  • 2 Дано не срещне

    8 1 Отговор
    По пътя си някой,, Титаник,,..!
  • 3 qwerty

    3 7 Отговор
    Абе, що не го взривят, като е опасен. ДупчАт вкарват на 500 места необходимото.....има хора....калкулира се и се действа.
  • 4 До г-жа Трачева

    16 6 Отговор
    Знаете много добре умствения капацитет на читателите на сайта, включително и моя! Нямам представа колко е този Ню Йорк, още повече тези 7 пъти! Давайте по добър пример, свързан с българската действителност! Като например 5 пъти Пирин планина или нещо подобно! Щото не разбрах колко е голям! А мисля че мога да го докарам на пристанището в Бургас, и с камиони да го разнасям по язовирите! Ама като не разбрах колко е голям, не знам дали мога да го прекарам през Босфора, а и незнам ония долу дали няма да ми го откраднат половината докато минавам! Та това ме вълнува! Поздрав!

    Коментиран от #6

  • 5 Като някой си знае умствения капацитет

    1 2 Отговор
    Айде ,, метла,,....! (Сравнение с умни хора, седмокласник, егати нахалството..!)
  • 6 Един

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "До г-жа Трачева":

    Верно умственият ти капацитет е нищожен, щом си прочел само заглавието, а коментираш. Пише си колко е голям- 2300 квадратни мили (5960 кв.км.).

    Коментиран от #7

  • 7 А тук те искам?

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Един":

    Минава ли туй нещо през Босфора?

    Коментиран от #8

  • 8 Komapak

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "А тук те искам?":

    Никакъв шанс. Други въпроси?

    Коментиран от #9

  • 9 Оставам го да плава

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Komapak":

    Язовирите да търсят вода от другаде! Мерси!
  • 10 Ванката, 6-ти клас 133 у-ще, софия

    3 1 Отговор
    Ами защо тогава никой не се е сетил да направи бутилираща станция върху ледника и да продава супер чиста вода?
  • 11 Дедо Вангьо

    3 1 Отговор
    Защото, дедовото, премиерът на БГ ще изпрати бирник, който ще свали три кожи от този новатор. Затова, седи си на топло в къщи, а като пораснеш, мини към "Дондуков 1" и ако е безопасно, патентовах си идеята. Между другото, водата ще става все по-скъпа. Приятен бизнес!
  • 12 Госあ

    1 1 Отговор
    😂 българина коментира топенето на полюсите 😂 мамма миа 🙈
  • 13 Нико

    1 0 Отговор
    почти една Сърбия като парче лед се движи в океана