Отидете към основна версия

1 519 2

Акт за производителя на сокчета с удължен срок на годност

Областна дирекция по безопасност на храните, град Пловдив състави Акт за установяване на административно нарушение на производителя на сокчетата с два етикета за срок на годност, които бяха раздавани в Димитровград.
След получен сигнал за сокчета с подправен срок на годност, Областна дирекция по безопасност на храните, град Хасково извършва незабавна проверка. Инспекторите констатират наличие на „Нектар къпина с арония“ и „Нектар портокал с арония“, произведени от пловдивска фирма с допълнително залепен стикер за срок на годност.
За случая е информирана и Областна дирекция по безопасност на храните, град Пловдив, която извършва пълна проверка на производителя на соковете. При проверката е констатирано, че няма налични количества от партидите на дарените сокове. Всички записи по системите за самоконтрол са водени коректно. За дарените количества сокове са издадени нужните съпроводителни документи, допуснато е нарушение относно етикетирането и представянето на храните, като е залепен допълнителен стикер, удължаващ срока на годност с четири месеца. За констатираното нарушение е съставен Акт за установяване на административно нарушение.
Няма данни, количества сокове с допълнителен стикер за срок на годност да са разпространявани в търговската мрежа.
По смисъла на Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните е недопустимо един продукт да има два етикета за срок на годност. При констатираното нарушение в Димитровград, срокът на годност е до 17 август 2012 година, а на допълнително залепеният от стикер, срокът е до 17 декември 2012 година.
  Според информация от Община Димитровград, производителят е изпратил писмо, с което ги уведомява, че след лабораторни изследвания е удължил срока на годност на продуктите си и гарантира за тяхната безопасност. Според действащото законодателство срокът на годност на даден продукт не може да бъде удължен от производителя, без да бъдат представени неоспорими доказателства пред контролния орган (БАБХ) и това да бъде вписано в Технологичната документация (рецептурата по която се приготвя продукта) на производителя.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини