Отидете към основна версия

7 635 17

20% по-малко инфаркти след забраната за пушене

  • пушене

 

Международна статистика показва - една година след въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, броят на инфарктите при пушачи и непушачи намалява с 20 процента. Данните бяха представени в навечерието на Световния ден на сърцето от Дружеството на кардиолозите в България.

По думите на председателя на дружеството Асен Гудев преждевременната смърт, която настъпва преди 65-ата година, в Европа обхваща 12 процента от жените и 16 процента от мъжете. У нас, за съжаление, тези проценти са два пъти по-големи. Експертите са категорични, че сърдечно-съдовите заболявания всяка година причиняват близо 30 процента от смъртните случаи по света.

Ако ръстът в стойностите продължи - към 2030 година над 23 милиона души годишно ще умират от заболявания на сърцето. Независимо тревожните прогнози председателят на кардиологичното дружество е убеден, че до десетина години смъртността у нас от инфаркти би могла да намалее с до 20 процента. Трябвало обаче да се повиши здравната култура на българина.

Тази година Световният ден на сърцето обединява над 150 държави в предприемането на мерки за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини