Last news in Fakti

26 Септември, 2012 19:30 27 039 123

Пълната забрана за пушене на закрито може да падне до края на годината

  • забрана-
  • пушене-
  • закрити помещения

Депутати от мнозинството обмислят дали да не падне тоталната забрана за тютюнопушенето в закрити обществени пространства и да се върне старото положение да се използват обособените за целта зони, предаде Дарик.


Според народните избраници в заведенията отново трябва да има места за пушачи и непушачи, снабдени с нужните климатични инсталации, тъй като при сегашното положение ресторантьорският бизнес търпи огромни загуби. Според данни на НЦИОМ заради забраната оборотът на места в бранша е паднал наполовина.

Освен това депутатите от ГЕРБ изтъкват като аргумент и иващата зима. Тогава щяло да се засили недоволството на пушачите, защото, за да запалят, трябва да излизат навън при отрицателни температури. От това ще останат недоволни и собствениците на заведения, тъй като расте рискът много пушачи да си тръгнат, забравяйки да си платят сметката, под предлог, че уж са напуснали за по цигара.

Не се знае кога точно ще бъдат внесени измененията в закона за здравето. Възможно е това да стане през ноември, което означава, че до края на годината промените могат да бъдат факт. Така на практика само шест месеца след влизането в сила на пълната забрана за цигарения дим, тя ще бъде отменена.

Премиерът Бойко Борисов беше автор на идеята тя да бъде въведена от 1 юни, негова ще бъде и последната дума дали режимът да бъде облекчен.


От здравното министерство обаче обясниха, че не предвиждат промяна. „Около 3 месеца и половина са минали, откакто новите изисквания са в сила. За това време не могат да се очертаят нито крупни успехи, нито някакви апокалиптични картини. Българското общество прие промените разумно. Ако сега се даде заден ход, това ще се приеме негативно и няма да се създаде устойчивост в този преломен момент на пречупване на обществото, към който вървим”, заяви Димитър Димитров от дирекция „Обществено здраве” в министерството.

Преди броени дни Швейцария върна пушенето след референдум, при който се оказа, че две трети от гражданите са против пълната забрана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венцислав Кацарски

    2 1 Отговор
    Пълна глупост .. !

    Коментиран от #55

  • 2 Николай Загоров

    8 3 Отговор
    Подкрепям забраната !!! Аз съм пушач ,като съм в чужбина излизам и пуша отвън ресторанта. Не виждам причина и тук да се спазва ,освен ако на някой дебел депутат да не му се разкарва ,че сме мно-о-о-ого важни
  • 3 Живко Ангелов

    2 0 Отговор
  • 4 пушач

    2 2 Отговор
    Ами тъпичко си е, хубаво че е забранено да се пуши в заведенията...ама ние нали сме си българи и ще започнем да си отиваме без да платим....аз също пуша, но мога и да не пуша когато съм в заведение...ама нали сме си Българи...давай на нащо без да мислим!!!
  • 5 венци василев

    5 2 Отговор
    На правителството не му пука дали да се пуши или не.Един пушач внася в бюджета около 120лв.на месец от акциз. Другия положителен ефект от това един човек да пуши е ,че умира млад и осигуровките които е плащал цял живот отиват някъде където никой не знае ,а те не са малко и не се наследяват.Другото и най важно е правителството да отговори колко пари събраха тази година от така нареченото тротоарно право и какво направиха с тези пари ,защото принудиха в тази криза заведения които не им трабваше до сега да ползват маси на вън,да не говорим че тово в доста от случаите не е безопасно .Така ,че на никой не му пука става дума да се откраднат колкото се може повече.Колкото и лаконично да звучи от пушачите има огромна полза за бюджета,те сами са избрали този път,иначе не виждам защо да не се пуши когато има зали за пушачи и не . Никой на никой не пречи!!!!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Димитър Кезов

    7 0 Отговор
    Това може да се случи само в България.Един ден така на другия обратното после пак така и така докато ни ..................
  • 7 pacoran

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "венци василев":


    a kato 4oveka se razbolee zaradi cigarite to rak kolko izliza na durjavata da go lekuva 10 godini primerno smetna li go

    Коментиран от #17

  • 8 SpaS

    1 1 Отговор
    „този преломен момент на пречупване на обществото, към който вървим“. Няма нужда от повече думи.
  • 9 пурко

    4 1 Отговор
    По този начин се опипва почвата. Аман от пушачи! Не се мисли за здравето на хората а само за загубени пари.
  • 10 немак

    5 0 Отговор
    много правилно,докога ще ни казват какво да правим,дали да пушим дали да пием ,всеки си носи глава на раменете и може да решава какво да прави.изгорелите газове от автомобилите по малко вредни ли са ,колбасите които ядем и те не са ли много по вредни.днес да не пушим ,утре да не пием после ще забранят и яденето пук може и да ни казват и кога да спиме със жените си, докога ,каква е тази дискриминация,които не иска да гълта пушека да си седи в къщи,докога ще се дупем на тези "ЕВРОПЕЙЦИ" да ни казват как да живеем.тези пък от здравното министерство що не гледат как да оправят здравеопазването ами и те мнения ще изказват като повечето лекари пушат и пият, нали те трябва да ни дават пример за здравословен живот.

    Коментиран от #16, #20

  • 11 Скарлет Монтани

    4 4 Отговор
    Миризливите пушачи със жълти зъби да си излизат навън да пушат а не да ме тровят и мен !!!
  • 12 VIP AMG

    1 2 Отговор
    zabranata vaji za bednqcite az si pu6a navsqkade i karam AMG с 3 macki na zadnata sedalka
  • 13 NO SMOKE

    6 4 Отговор
    Как може в Германия и другите дьржави да кажат няма да се пуши и се спазва а тука тез вмирисани депутати тьй като пушат и се чудят сега как да вьрнат пушенето ... от 8 г не сьм ходил по дискотеки заради жьлтозьбите пушачи НА МЕН МИ ПУКА ЗА ЗДРАВЕТО СОРИ

    Коментиран от #21, #29

  • 14 Andi

    3 2 Отговор
    Да решат вече аз твърдо против пушенето на закрито. Работя във фирма за мебели и зимата е слаб период но никой нищо не прави за да се вдигне оборота. Тъкмо ще останата хубавите ресторанти а не бараки със мизерни кухни. Правителството трябва да мисли за здравето на народа нали затова вдигнаха цената на цигарите а сега ще разрешават пушенето. Това е абсурд. Повечето министри са пушачи и са пристрастни за мен това е обяснението. Правят го така, че на тях да им изнася.
  • 15 Дошо

    5 3 Отговор
    Откакто забраниха пушенето на закрито по ресторантите е РАЙ.Пийваш си, хапваш си без отвсякъде да ти смърди на фасове.И най-важното е, че като излезеш от заведението не вуниш на зла гад.
    Това, че някой не може да изкара един час без да се трови си е негова работа.Аз не съм длъжен да му дишам отровите.

    Коментиран от #22, #26

  • 16 Дошо

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "немак":

    В цивилизованите държави е така.Така трябва да бъде и у нас!

    Коментиран от #19, #25

  • 17 венци василев

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "pacoran":

    сметни за 30-40 години колко по 120 лв на месец е внесал един пушач плюс лихвите ,колко ще загуби като умре от рак и дай беже всекимо да живее с тази болест 10 год. та да го лекуват
  • 18 Явор Кръстев

    4 1 Отговор
    Одобрявам , аз съм пушач и ще се радвам ако мога да пуша докато си пия питието. Не че сега не го правя но това е друго.

    Коментиран от #23

  • 19 йоца

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дошо":

    обаче в цивилизованите......ние не сме още такава,или нещо се бъркам.в цивилизованите държави хората не мислят как да си платят сметките и дали ще останат децата им гладни..

    Коментиран от #56

  • 20 венци василев

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "немак":

    точно така ,вчера швейцарците на референдом решиха при тях да се пуши . Заблуждават ни ,че това е изискване на еу.
  • 21 венци василев

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "NO SMOKE ":

    хора който не са ходили в германия да не коментират защото в източна германия се пуши в австрия се пуши и на аерогарата във вип салона се пуши срещу 15 еуро
  • 22 венци василев

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дошо":

    рай за кого ???? защо не си купиш един ресторант и да го поддържаш за не пушачи ...Сигурно зимата единствените клиенти ще сте ти и миячката която не може да си тръне преждевременно.ще правиш по 13 лв на ден

    Коментиран от #57

  • 23 венци василев

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Явор Кръстев":

    нали за това ходим там
  • 24 Емил

    6 6 Отговор
    НИКАКВО ПУШЕНЕ ЕТО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПОКАЗВАМЕ КОЛКО НЕ СА ПОСТОЯННИ ЗАКОНИТЕ НИ !
  • 25 немак

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "Дошо":

    какво означава в цивилизованите държави е така ,как е бе умнико на кое казваш цивилизовани държави,може ли да сравнявате нашата държавица с която и да е друга държава,знаеш ли колко хора ще останат без работа колко заведения ще фалират заради простотията на някои си, в положение за експерименти ли сме в момента драги ми НЕПУШАЧИ,кто неискате да миришете на цигари има си заведения за непушачи ходете си там стига сте мрънкали
  • 26 венци василев

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дошо":

    както казва Гриша Ганчев -хора който не са направили и къщичка за пиленца да не говорят . Какво ти пречи да си купиш един ресторант за 100-200хил. еуро и да си седиш вътре на чист въздух
  • 27 Davidoff

    7 2 Отговор
    Какви са тия глупави закони? Забранява да се пуши в заведения... Е ние ко да правим? Който си пуши пак ще си пуши. Като не искат да се пуши, да спрат производството.
  • 28 EMSKI

    6 0 Отговор
    Пия и си пуша у дома,кръчмите не ме устройват!! Нека не се пуши в кръчмите..манджите им имат по-добър аромат....но няма кой да ги яде!!! Пушенето стана като..е...то, неофициално:)))))
  • 29 венци василев

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "NO SMOKE ":

    заради такива като теб ще фалират всички
  • 30 потърпевш

    5 2 Отговор
    ... да не би да има учудени?!
    Аз лично не съм се съмнявал, че ще бъде друго...
    Както се казва кервана си върви.... и кучетата си лаят!
    Ф.к ю политици!
  • 31 The Devil

    5 7 Отговор
    Няма да пушат като им е студено...
  • 32 ;P Boss ;d

    5 6 Отговор
    neee sega si e super napravo... pone sq ima kude da sa sedne bez nqkoi da te pravi pasiven pushach ;P
  • 33 Пацо

    3 3 Отговор
    Най общо казано ГЛУПАЦИ.
  • 34 бат цък

    5 7 Отговор
    много по-приятно е в кръчмите като не се пуши вътре-на другия ден не миришеш на градски кенеф.За мене забраната трябва да остане
  • 35 fireman

    8 6 Отговор
    Моите уважения към непушачите, но ако не ви харесва да ходите на места, на които не се пуши, ами стойте си в къщи бе хора! И без това от вас файда никаква, само някакви СНОБСКИ разсъждения и мрънкания. Нали всичко в държавата ни е наред, та само това ни липсваше и ставаме "цветето на света". Айде малко помислете в сегашно време!!! Ако остане в сила закона, до пролетта ще си добавим към българската безработица още минимум 18000 човека, които ще се чудят как да си нахранят децата. ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ НИЕ ТРЯБВА ДА ГИ НАСТИГНЕМ ПЪРВО ПО ЗАПЛАТИ, ИКОНОМИКА И Т.Н., ПЪК ПОСЛЕ ДА ГИ ГЛЕДАМЕ ПУШАТ ЛИ? НЕ ПУШАТ ЛИ?

    Коментиран от #37

  • 36 Бивш

    2 1 Отговор
    Преди години се пушеше в автобусите, да вземем да го.върнем? Как ви се струва? Аман от тъпаци и фурнаджии-депутати.
  • 37 Пурко Мъдурко

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "fireman":

    Нека след една година данъчните обявят какви са приходите на ресторантиорите за изминалата година без пушене. Ще видите че няма да се различава от предишната. Който е свикнал да ходи по ресторанти пак ще си ходи. Всички ресторанти станаха по приятни след като се забрани пушенето в тях. Крайно време е да се осъзнае този народ, какво са седнали да пишат глупости за ползата от пушенето, само един прост човек може да спори за вредата от тютюнопушенето.
  • 38 Милен Николов

    4 1 Отговор
    Колко е прост българския народ, хем викате тази държава е не цивилизована, хем не правите нищо за да стане, хем заплатите били ниски пък дават по 10лв за цигари на ден. Какво повече ядеш и пиеш в заведението от мен не пушача да ва и цървулите.
  • 39 оня с коня

    1 0 Отговор
    Естествено че ще отпадне ш...ната эабрана.Всъщност тя си беше единствено эа демонстрация на това колко е гадно да ти эабранят да пушиш и колко е гот да ти го поэволят пак!И както е в песента..."Энайш ли эа кого ще гласувам в странатаааа..."!
  • 40 Бай Онзи

    3 2 Отговор
    Ако това е вярно, просто няма такива измекяри на света! Честно!
  • 41 Захарче

    5 1 Отговор
    Пълна педера.тия ще е ако свалят забраната !!! Хората почти се нагодиха към нея . Това за спад в оборотите е ала бала . Трябва да се уважават всички непушачи . Който е решил да се трови не е необходимо да повлича другите около себе си . да остане !!!
  • 42 333

    2 1 Отговор
    napalno saglasen,ako i tozi pat BB se pokaje meka gana nqma da glasuvam za nego !!!!
  • 43 batman

    1 2 Отговор
    доброутро хора виесте заспала работа албански релтан флегматици докато се осетите оп боико зе прарите ааааааа
  • 44 pacoran

    2 1 Отговор
    da si ostane zabranata 4e e mnogo nepristno da vlezna niakude i posle da izlezna i da smurda na kofa za bokluk
    Kazvam tova kato biv6 pu6a4 pri tva kogato pu6eh pak mi be6e nepriatno da smurda na cigari celia
  • 45 Камелия Славова

    3 1 Отговор
    Е хайде, честито! Колко слепи са хората, не мога да повярвам! Първо се изумявам, че сте вярвали, че тази забрана може да просъществува в БГ! Нито манталитета ни е "като на западните държави", нито политиката, нито икономиката, нито социалната обстановка в страната. НИЩО! Само претенциите ни са западни! Че и отгоре на западните. Както и да е! За държава като нашата, идеалният вариант е да има обособени места за пушачи В заведенията. И в нощните клубове и дискотеките да се пуши. Аз съм непушач и не ми е приятно да ми влиза цигарен дим в носа. Но това означава ли да ходя сама по заведенията, където не се пуши?!? В крайна сметка няма да живеем вечно, че да се тревожим чак толкова за дима, който поглъщаме. Пък и да беше той само цигарен... Проблемът не е в цигарите, а в устройството на заведенията. Трябва да има изисквания за вентилацията в нощните заведения и би било добре да има стаи за пушене в ресторантите и заведенията за хранене, които позволяват това. Моят мъж например е управител на пиано бар. Не собственик! За да не кажете, че съм пристрастна!! Когато беше позволено да се пуши, вентилацията в заведението работеше постоянно. И въпреки, че всички пушеха, изобщо не беше задимено.
    И понеже коментарът ми стана ужасно дълъг, казвам само в заключение, че първо трябва да се променим ние, хората - до последния дегенерат, мисленето и възпитанието ни, а после да се сравняваме с цивилизацията.
  • 46 сашо

    3 3 Отговор
    Захарче,що не си ............?Има заведения за пушачи,има и за непушачи! Защо пък вие непушачите трябва да ми определяте житието?
  • 47 инж. Анастасов

    2 1 Отговор
    Няма да я свалят,споко пушачи.
  • 48 Клаус

    4 2 Отговор
    Пушачи, защо просто не се самоубиете по бърз и ефективен начин, а завличате със себе си и хора, които ценят живота?

    Коментиран от #58

  • 49 хахах

    3 1 Отговор
    Ще има по-високи доходи - няма да има по-високи доходи... ще има забрана - няма да има забрана.... Решава се нещо - после се отменя или се пускат мухи, че ще се отменя....
  • 50 иво

    4 1 Отговор
    на тиквата пак му се разхлопаха дъските ,тия закони ги направиха дармаган ,ще се пуши няма да се пуши,пенсиите и заплатите ще се увеличават но не е ясно от кога ,хиляда пъти сменят датите,само дразнят народа.
  • 51 светослав филипов

    2 1 Отговор
    аз си купих електронна цигара,пуша си където си искам,и когато си поискам.

    Коментиран от #90

  • 52 Деан Хараламбиев

    2 1 Отговор
    аз съм собственик на кафе бар и мога да обособя отделна стая в която да се пуши (без консумация вътре само за пушене) но закона не ми позволява аз съм пушач и ми е по приятно като не се пуши но все още е 25*С на вън като стане -10*С какво правим...... ще боледуваме и ще продължаваме да си пушим...... закона не е формуларан правилно според...
  • 53 7777777

    0 2 Отговор
    В България всяко чудо за три дена!
    С този бай Ганьовски манталитет вървите към прогрес:::))))
  • 54 виктор петков

    1 1 Отговор
    bravo ako stane
  • 55 tolerasti

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Венцислав Кацарски":

    Вмирисвали се били, тровели се... .. Изврати се тоя народ, само тиняци навсякъде.
  • 56 Дошо

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "йоца":

    Ами пушачите като не искат да се чудят как да си платят сметките да не пушат и ще им оставят пари вместо да драскат клечката всеки месец на по 120-150лв!
  • 57 Дошо

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "венци василев":

    Рай за всички.В ресторанта, в който ходя най-често с приятели не съм забелязал да е намаляла клиентелата.Всеки излиза отвън и пуши.Никой не недоволства напротив.Дори приятелите ми пушачи казват, че е по-добре в момента.

    Коментиран от #91

  • 58 Кастиел

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Клаус":

    Клаус, а защо вие непушачите не спрете да ме тровите с газовете от автомобилите си, защото не спрете да ми тровите водата и храната, днк-то и най-вече нервите!!! Ценял живота!

    Коментиран от #61

  • 59 Дошо

    1 1 Отговор
    Умнико нашата държавица като не е развита вечно ли трябва да бъде такава?И заведения фалират защото хората нямат пари за високите цени в тях а не за това, че не могат да пушат в тях.
  • 60 Станислав Димитров

    1 3 Отговор
    Аз съм пушач,но предпочитам в Ресторанта,където се храня да не се пуши.В кафенетата може.
    В кръчмите,където върви чалгия и се наливат с Ракии е проблемно,щото там клиентелата е по-особена.В изискан ресторант не вървят нито чалгии нито ракии ......

    Коментиран от #92

  • 61 Дошо

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "Кастиел":

    С автомобилите си тровим вас колкото вие нас.Само дето вие ни тровите допълнително и с цигари.Освен това давате лош пример на децата.Излизаш за един час и като се прибереш вуниш отвратително => караш жена си да ти пере вунящите(незнам де може да те кефи да ходиш вмирисан)=>товариш семейния бюджет още освен с това, че буквално си гориш парите като купуваш цигари.Вместо да мрънкаш, че нямаш пари спести едни 200лв на месец като не пушиш, купи нещо на жена си или на детето, заведи ги един ден на някаква екскурзийка...........
    Айде сега ме обиждайте

    Коментиран от #99

  • 62 Борислав Георгиев

    0 2 Отговор
    Никой няма да фалира.Разходете се в стани в които не се пуши от 6-7 години и вижте има ли фалирали кафета и ресторанти.Ако пък собствениците на ресторанти не са разбрали-не цигарите пълнят заведенията а хората с пари.А на наркозависимите (защото всички пушачи сте такива и е добре да се наричате с истинското си име) мога само да Ви кажа -ЛЕКУВАЙТЕ СЕ!

    Коментиран от #100

  • 63 кик

    2 0 Отговор
    българия 2012......народът измира от липса на храна и се самоубива зари липса на алтернатива те си играят на ше се пуши нема се пуши ше се пуши ама навънка ама не сега вътре ама сложете инсталаций махнете ги сега пак ги сложете
  • 64 Мирела

    0 1 Отговор
    Колко градуса е зимата там, където живееш?
  • 65 mmmm

    3 0 Отговор
    Но пък косвените данъци, които се плащат от пушачите / ДДС, акциз ... / са в пъти по-големи от тези на непушачите. И както знаете по-голямата част от точно тези данъци отиват в бюджета за здравеопазване.
    Така че не може едните /пушачите/ да бъдат третирани по-различно от другите /непушачите/ За едните има заведения, за другите няма.
  • 66 Vito

    0 2 Отговор
    Защо всички забравят, че ресторантите, баровете и дискотеките са РАБОТНО МЯСТО за хиляди келнери,бармани, салонни управители, охранители и т.н. Кой има право да ги кара да вдишват 12 часа въздух, в който има по-малко кислород, отколкото дим. Защо никой не ги пита тях? Не може да се принуждават хора да работят при абсолютно нездравословни условия.
  • 67 mmmm

    2 0 Отговор
    Никой не ги кара бе човек. Има много работни среди с вредни за здравето условия и служителите си го знаят, но си поемат риска и работят. Всеки си избира работата. Който не му харесват условията може да я смени.
  • 68 аз знам

    0 3 Отговор
    Това е едно изключително непремислено мнение.....данъци в здравеопазването викаш, а? Искаш ли да се информираш колко струва лечението на един онкоболен (пояснявам, в случай че не разпознаваш думата, рак на белия дроб тоест) в сравнение със смотаните 1000 лв., които един пушач плаща на година във вид на акцизи? ХОРА, ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ И БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
  • 69 Гост

    0 3 Отговор
    Категорично против. Който има брада да си я бръсне. Заведенията са много по-приветливо място след забраната. В последно време много се издъниха герберите и ако се издънят и тук няма да има 2ри мандат със сигурност.
  • 70 mmmm

    3 0 Отговор
    " ... В случей, че не съм разпознавал думата ..." пожелавам на всеки да не му се налага никога да я научава какво значи тая дума. Но както и да е ... хубаво е и ти да се информираш какъв процент от онкоболните са такива в следствие на тютюнопушене и какъв % е от други фактори. Ще останеш изненадан колко назад са цигарите. И да те питам колко от тези пари в здравеопазването си внесъл ти , с твоите данъци, и колко е внесъл един пушач. Но се отклоняваме много от темата на статията

    Коментиран от #103

  • 71 дринк & драйв

    2 0 Отговор
    От....до идвам и ги карам.Ше си пушим,ше си пием ше си прайм к'во си искам само данъци и акцизи правят ...... да им е.а м.....е. Да живее сивата икономика
  • 72 боби

    2 0 Отговор
    крайно време беше да се огледат в европата
  • 73 луд умора нема :)

    6 1 Отговор
    Хората които казват че било по-хубаво без тютюнопушенето по заведенията ясно ли им е че те хапват по една салатка и пият по едно кафе за 10лв там а тези който пушат там и пият там и оставят и сметки по 100лв и от там идва оборота на заведенията а не от маруля+рукола+23ст. бакшиш...... който иска да си пуши и да си пие си плаща.А ти лельо си седи на салатка с кока кола и си легай в 10:15 с канал 1

    Коментиран от #88

  • 74 the dog is here

    1 6 Отговор
    Пушачите ще се съобразяват с нас, а не ние с тях и ако трябва ще излизат на -30 градуса за да пушат, не ме интересува! Не слъм длъжен да дишам нечии дим. Все пак повечето хора са пушачи и следователно биха искали компанията да седне там, където се пуши и така се обезмисля цялата тая работа с отделените места за пушач и непушачи, защото пак ще им дишаме дима. Да не говорим, че повечето заведения нямат обособени места за пушачи и непушачи и това е най-вече в кварталните кръчми и кафета. Нямам намерение да влизам в задимени места и някой да пуши до мен, защото климатичните системи няма как да смогнат и да издърпат дима без той да стигне до мен. Писнало ми е всеки път, след като изляза на кафе, дрехите ми да се омирисват на дим и да се налага да ги пера след това..

    Коментиран от #81, #96, #101

  • 75 браншовик

    2 2 Отговор
    Предишното положение дескриминираше малките заведения , които се категоризират като Бистро , Снек -бар , Бърза Закуска... и не можеха да бъдат за пушачи въпреки вентилациите . Така те масово си губеха клиентите в полза на големите. Забраната за пушене в заведения за хранене трябва да остане на 100% , а за барове и дискотеки след 22часа може би трябва да се разреши в обособени помещения и зали да се пуши .

    Коментиран от #98

  • 76 възмутен

    2 3 Отговор
    Ей колко готино е като влезеш в заведение да дишаш хубав въздух и да не те парят очите и след като излезеш дрехите ти и самия ти да не вониш на къпани вълци и лисици ! да живее простотията !!!

    Коментиран от #89

  • 77 Дядо поп

    1 1 Отговор
    Тези депутати са за лудницата.По непостоянни са и от малки деца.Или пък всичко е в нечий интерес?
  • 78 венко

    2 1 Отговор
    До # 74 .Ми като не искаш да влизаш в задимени места стой си до полата на жена ти !Кръчмите са за мъже.

    Коментиран от #109

  • 79 fireman

    3 0 Отговор
    Абе хора, ние по-умни ли сме от Швейцарците?, или по-богати?, хората просто не искат по никакъв начин да пречат на малкия и среден бизнес да се развива!!! Ами нека вземем пример от тях! Защо българското правителство да пречи на нашия малък и среден бизнес? На нас повече безработица не ни е нужна! Така и така икономиката ни е под всякаква критика и хората едва си намират работа, ами и това ни липсваше... Толкова по-важни неща трябва да се оправят в държата, че това дали ще се пуши навън или вътре трябва да е на най-последно място!
  • 80 Някои

    1 2 Отговор
    Не е редно наще "политици" да мислят за фирмените загуби.
    А не за здравето на хората.
    Никои не е длъжен да търпи дима на пушачите......
    като и се пуши В КЪЩИ ДА СЕ ТРОВАТ.
  • 81 Деан Хараламбиев

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "the dog is here":

    хитрецо закона не позволява да се обособи СТАЯ ЗА ПУШЕНЕ като не щеш да ти пуши няма да влезеш в това заведение и обратното като искаш да пушиш ще влезеш там кадето се пуши даи сега да изтрепем пушачите кои каквото да казва това е дискриминация пушачите нито сме по лоши хора нито искаме да тровим някои като има добре изградена аспирация всичко е ОК
  • 82 slavi

    4 1 Отговор
    Абсолютно трябва да падне тази забрана,разделението на зали е достатачна мярка.Всеки ходил по нощни заведения,е видял че залите за НЕ ПУШАЧИ са празни.Заведенията са за распускане,консомира се алкохол,релаксираш с цигара.Не е фитнес или стол за хранене в училище,в краина сметка никого не вкарват на сила в заведение за пушачи.Както има ресторанти,барове ,дискотеки заведения за всякакви групи хора така и за пушачи трябва да съществуват.И тогава вече собствениците според клиентите,могат да категоризират да се пуши или не.А не да се налага узкуствено дискриминация.
  • 83 натурален българин

    4 1 Отговор
    трябва да се позволи пушенето във всички заведения без да се разделя на зали и да се обособят отделни заведения за непушачи а тези за пушачи да са със завидна вентилация която да не позволява пушекът от една маса да стигне до друга маса или да се вдишва от персонала и контрола да е железен
  • 84 Народен

    0 3 Отговор
    Ако го възвърнат това с пушенето, след някоя годинка казвам "Чао" на България и отивам да живея в друга държава! То бива да ме изнервят разни недоразумения, ама това е прекалено...
    За вентилациите - те хората няма да се чуат от шум, ако има толкова мощни инсталации!

    Коментиран от #97

  • 85 Краси

    3 0 Отговор
    Замислихте се, защото идват избори, м...цата и!
  • 86 тома

    2 0 Отговор
    Гербаджийските номера нямат край. Изобщо не ги интересуват хората, само търсят интереса си. Те мразят народа.
  • 87 Бургазлия

    2 0 Отговор
    Така е Караси - изборите идват,но за тоя не съм гласувал и никога няма да го направя!
    Пушач съм и нямам никакво намерение да спирам цигарите. Щом няма да се пуши в заведенията - просто няма да ги посещавам :)
    Преди беше добре. Залата за пушачи претъпкана,а другата празна. Къде са тия непушачи на които толкова им пречим не можах да разбера.
    Тука на някакъв му парило на очите - ми като ти пари що ходиш бе?
  • 88 Мартин 123

    1 3 Отговор

    До коментар #73 от "луд умора нема :)":

    Абе ти вероятно пиеш едно кафе с 3 цигари и даваш точно пари . Недей си напряга мозъка за напред и си пушкай там стига да не ми пречиш.
  • 89 венци василев

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "възмутен":

    Не мога да разбера защо не си купиш едно заведение ,да назначиш персонал да го отопляваш ,да плащаш осигуровки и др . заплати и в него няма да се пуши и ти ще си най -щастливия човек .Но не искате пушачите да го направят а вие да го ползвате.Разходите от нас удоволствието за вас....Няма лошо но много скоро ще сме принудени да затворим .Тогава ?????????
  • 90 венци василев

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "светослав филипов":

    пробвай и с други подобни заместители ,може да ти хареса
  • 91 венци василев

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Дошо":

    още вренето го позволява,
  • 92 венци василев

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Станислав Димитров":

    защо да ги няма и двата вида заведения и всеки да избира къде да влезе ?
  • 93 велислав

    3 0 Отговор
    Хората умират от стрес и глад. Стрес в модерния наш свят и глад в Африка. Милиардерите в света даряват за справяне с глада, а не с цигарите. И сега какво? Приемат, а сега отлагат т.е. не могат да вземат решение по толкова лесен въпрос. А ми говорят за Иран,Израел,тероризъм,АЕЦ и др.

    Допълнение: у дома кой контролира родителите ако пушат? Кой контролира родилката ако пуши? Нали се грижат за здравето ни? Е.ати лицемерието на Европейски съюз.
  • 94 венци василев

    1 1 Отговор
    аз пък искам да се забрани на стадиона да се вика ,от този шум оглушах!!!!
  • 95 Валентин Кръстев

    1 1 Отговор
    haha oborotut e padnal ot bednotiata deto ni dokaraha nekudurnizite , a ne ot zabranata za pu6ene, i v ispania e zabraneno pu6eneto , no barovete 6te se prusnat , osobenno kogato ima futbol
  • 96 EMSKI

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "the dog is here":

    На кафе добре..разбирам..сутрин е ,може и без цигари...но вечер ...с питието...не става!!! Ако не пушиш и не пиеш алкохол,явно си много умна ,от най-добрите мениджъри в страната,не си за тук,не си и за Швейцария(там се пуши)...има по-умни страни...въпрос на избор!!! Имахме традиция да се събираме приятели в петък вечер ,да разпуснем...но сега вече..ще се събираме по домовете си...и пак ще си пием и пушим!!

    Коментиран от #113

  • 97 немак

    2 0 Отговор

    До коментар #84 от "Народен":

    тръгвай още сега няма какво да чакаш
  • 98 венци василев

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "браншовик":

    Може би не си информиран . Преди малките заведения сами избираха режима под който да работят,да не говорим че така е и редно.Не мога да разбера защо формулират заведенията като обществени места.РЕСТОРАНТИ колко изискано......На времето бяха просто ГОСТИЛНИЦИ ,гостилничаря приема гости и не виждам кой олиг....... си позволява да контролира неговите гости ,кой му дава това право.Все едно аз да дойда у вас и да ти кажа твойте гости дали да пушат или НЕ. Не е ли малко меко казано НАГЛО!!!!!!!
  • 99 венци василев

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Дошо":

    Ти май не разбираш ,това което казваш е така ,но нали се борим срещу монопола забирай ЧЕЗ ВиК и др.Въпросът е да имаш ИЗБОР а в случая НЯМАШ..защо да няма заведения за едните и за другите пък ти избери кои да посещаваш.Тогава аз ще съм вмирисан пък ти не НО това Е МОЯ ВОЛЯ .!!!!!!
  • 100 венци василев

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Борислав Георгиев":

    Точно така но болните се лекуват а не се бият ,или смяташ обратното

    Коментиран от #108

  • 101 венци василев

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "the dog is here":

    някой да те е хванал за гушата и да те е вкарал вътре, покани си приятелите във вас и си стойте там.
  • 102 Колев

    0 1 Отговор
    Всички разбрахме, че пушачите сме наркомани, изсипляци, боклуци и т.н. Да, от тютюнопушенето има само вреда, съгласни сме до един, но който има воля да ги откаже го прави, другите по една или друга причина пушим. Предлагам с нов закон от утре да ни удрят и по 10 камшика след всяка цигара (като кучето на Павлов и ние ще се научим нали), след това по една татуировка с череп и кости на челото (да се виждаме от далеч) и крайна фаза концентрационни лагери с газови камери за пушачите, защото ние сме причината за всяка световна беда.

    Друга важна добавка могат да направят към ЗДВП, с която рязко ще спаднат нарушенията по пътищата. Наред с вкючените светлини през Август и излъскан автомобил (ама карай, че той за един ден трупа 3мм прах и ти падат 2 пломби докато отиваш на работа, защото имаме пътища) да се проверява и за редовната хигиена на половите органи и гладко обръснатите подмишници! Органите на реда да се задължат да контролират репродуктивните такива както на вид така и на аромат! Да бъдат оборудвани с еднократни гъбки и сапунка за милиони левове, с които да приплакват нарушителите в първите 30 дни от промяната. Горката България! Обърнахме я на детска градина!

    Коментиран от #104

  • 103 аз знам

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "mmmm":

    1. Пиши грамотно, очевидно има нужда да се инвестира повече в образованието, а не в здравето ( случай, а не случей). 2. Настоявам да ме светеш ако не тютюнопушенето, то какъв е номер 1 фактор за рак на белия дроб? 3. Аз данъците си ги плащам без да се тровя, а работейки, за теб не знам.
  • 104 аз знам

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "Колев":

    Отне ми 3-4 минути да прочета писанията ти. Сигурно ти е отнело 3-4 часа да ги съчиниш. Да беше седнал да се образоваш, да почетеш, било то в Wikipedia, било то в Google, a може и просто да питаш някой лекар за вредите и "ползите" от тютюна. Тцтцтцтц много агресия в този отговор, дано никога не ти пада власт в ръцете, виждам имаш въображение в запас. Талант като теб би вирял добре в държава като Северна Корея примерно, защо не се преместиш за всеобщото благо.......и всички други на това мнение да те последват дано.
  • 105 GOGO

    0 1 Отговор
    Всичко при ГЕРБ-ерите е като при играта на циганите - "тука има, тука нема"!
    Нали се задават и избори - трябва да мислят и за тях! То само с машинации, далавери и застреляни избиратели, нищо не става! За това трябва и да се увеличат пенсиите /от кога ли??/, минималните заплати, да се разреши пушенето, да ...
    А бе, те си знаят - и ББ и Конецо са мозъци! Ще скалъпят още едни избори!
  • 106 mmmm

    0 1 Отговор
    До безхаберника "аз знам"
    Ако ще правиш забележки за неграмотност, да ти направя и аз - пише се "светНеш", а не "светеш". Първолак !
    И да те образовам още малко: онкоболните не са само болни от рак на белия дроб. А основната причина за заболяванията от рак е стресът.
    Айде стига вече рови в интернет, ами дай пипера на хората, че те чакат !

    Коментиран от #111

  • 107 Колев

    0 1 Отговор
    Във второто изречение от поста ми ясно съм написал, че без съмнение от тютюна има само вреди, това че ти не си прочел/разбрал няма да коментирам. Агресия в поста ми няма. По-скоро ирония, която ти отново не си схванал, за което съжалявам, но ни Гугъл, ни Уики ще ти помогнат да развиеш усет. И с мисленето, и с писането се справям завидно бързо, така че ще те помоля, ако нямаш какво смислено да кажеш замълчи.

    Всеки трябва да има право на избор! Като съм пушач не съм прокажен и не трябва да ме затварят в PVC (за "аз знам" - поливинилхлоридна) кутийка пред заведението - пр. Англия, а да мога да посетя такова, в което няма да преча на околните. Предното положение с отделни помещения беше по-адекватно.

    Коментиран от #112

  • 108 Борислав Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "венци василев":

    Смятам,че никой не "бие" никотинзависимите.Също така смятам,че обичам секса повече от колкото вие цигарите и въпреки,че е доказано полезен е забранен на ОБЩЕСТВЕНИ места. Съобразителността е нещо което ни е чуждо-никой не иска да забрани цигарите,а само пушенето на ОБЩЕСТВЕНИ мест-точно така както е забранено пикаенето в ОБЩЕСТВЕНИ басейни.
  • 109 Борислав Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "венко":

    Венко,разбирам че да се пуши е мъжко. Айде мъжки сега се разходи до онкологията,изпуши една две цигари в двора,поговори с хора,бледи сенки на мъже,които вече нямат избор и тогава се прави на мъж.Но май не ти стиска да го направиш,а мъжки?
  • 110 mmmm

    1 1 Отговор
    До Борислав Георгиев
    Секса е забранен на общесвени места но има закрити места /, където можеш да отидеш и да правиш секс с приятелката си-хотели, мотели.
    Хазарта също е забранен, но си има общесвени, закрити места, където можеш да отидеш и да играеш хазарт - казина.
    Стрелбата с оръжие също е забранена, но си има общесвени, закрити места, където можеш да стреляш- стрелбища.
    А СЕГА ВНИМАВАЙТЕ ... Пушенето на цигари НЕ Е НЕЗАКОННО, но не може да има заведения, където можеш да отидеш и да пушиш. ТОВА Е АБСУРДНО !!! И е незаконно.

    Коментиран от #114

  • 111 аз знам

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "mmmm":

    Хайде да си поиграем малко, първо нека "първолака" ти помогне да разбереш естеството на статията, чак тогава приемам спора за раностоен. Ти забеляза ли картинката с цигарите? Ако отговора е "Да" то тогава следва да се разбира, че става въпрос за пушене на цигари. Пушекът минава през устата, гърлото и след това в белите дробове. В следствие човек най-често получава рак на ...... познай какво, хихихи, това го учим в първи клас, а не голи статистики от интернет!
  • 112 аз знам

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "Колев":

    Опаааа, откъде да започна с теб сега? Прав си донякъде с това, че второто ти изречение носи смисъл, но предимно първата му част, това че продължавате да си пушите (тровите демек) и спорите, че едва ли не е не е вредно и е супер непосилно да откажете, автоматично ви поставя в популярната в България група на: "Он че ми каже". Лошото идва после, когато се наредите на ул. Пловдивско поле и заплачете в ръцете на "Он" за лекарства, вместо навреме да отделите 5-6 дни от живота си на никотинова диета и да спрете веднъж и завинаги. Жалко. Чудя се аз, как е възможно мен да ми пука повече за твоя личен живот и вместо да плюя настрана и да затворя тази страница, да продължавам да водя този разговор с теб? Ама ето на, интересен си, очевидно образован, но не особено запознат с медицината и здравеопазването. Аз съм бивш пушач и искам да ти кажа нещо друго, няма нужда да си татуирате лицата, личи си от далече, вие си имате торби под очите по-големи от пазарски чанти, а и кожата обикновено не лъже.....Ако мислиш наистина, че отговора ти не е краен, а просто ироничен, то имаш нужда от професионален съвет. Като пушач "не си прокажен", но защо трябва да се пуши в присъствието на други хора? Не може ли тази отрова да се приема насаме? Чакам твоите разсъждения, все пак мога да съм само от полза, вредата вие сами си я причинявате. Знам че седиш пред компютъра и се нервираш в момента, сигурно си изпафкал половин кутия до сега, а?
  • 113 аз знам

    1 0 Отговор

    До коментар #96 от "EMSKI":

    Ето това е най-смисленото нещо написано от защитниците на пушачите. Четете внимателно, "но сега вече..ще се събираме по домовете си...и пак ще си пием и пушим!". Само така!!!!!!!! Събирайте си се и си пушете на воля, по две-три в уста ако искате, просто не в присъствието на хора грижещи се за здравето си. Евала.
  • 114 Борислав Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #110 от "mmmm":

    Приятелю,закритите заведения на които можеш да пушиш са всички с три "отваряеми страни"-записано е в закона.Също така можеш да пушиш в:паркове,улици,спирки, ЗООПАРКА и навсякъде освен на местата където е затворено и вредиш и омирисваш други хора.

    Коментиран от #117

  • 115 луд ли си

    1 0 Отговор
    О.рахте се с тез цигари не сте си отворили очите сутринта и лапате тез боклуци ... имам приятел пушач не спря да реве че нямал пари ем как да има като дава по 150 лв че и не му стигат на месец за тез л...на
  • 116 омай гот

    1 0 Отговор
    пушете си ама навьнка тва е ;)
  • 117 аз знам

    0 1 Отговор

    До коментар #114 от "Борислав Георгиев":

    Браво за поста! Да го питаме също тоя велик мъдрец как точно секса, хазарта и стрелбата вредят на здравето за да ги категоризира по същия начин?
  • 118 mmmm

    0 0 Отговор
    До Борислав Георгиев, коментар 114
    Приятелю, заведение с три отваряеми страни, за мен /надявам се и за повечето разумни хора/ не е закрито заведение.
    В условията на пазарна икономика и демокрация/ каквато твърдим, че сме/ държавата няма право да забранява частни имоти да се обособяват в помещения за общесвено ползване, където да се практикува дейност позволена от закона. Каквато е пушенето на цигари. Ако забранят производството, продажбата и употребата на цигари - тогава да. НО докато тези неща са позволени, всеки свободен гражданин на РБ има право да обособи частния си имот и да покани желаещите за изпушат една цигара да влязат. Тези, които не пушат или не им е приятна атмосферата вътре, са свободни да не идват.

    Коментиран от #119

  • 119 аз знам

    0 0 Отговор

    До коментар #118 от "mmmm":

    Еееее добре бе, а работещите непушачи в тези заведения? Или може би в условията на демокрация (каквито твърдим че подържаме в България) ще се дискриминират хората и ще има задължително условие за работа и обяви от сорта: заведение търси пушач/ка за барман. Не разбирам защо продължаваш да спориш, вместо да четеш. Закона за здравето казва : "С цел защита на здравето на гражданите на територията на Република България се извършва държавен здравен контрол чрез осъществяване на дейностите по чл. 15." Прочиташ сега чл.15, после се информираш какво значи обект с обществено (не "общесвено" както си написал) предназначение и всичко е просто и ясно. Не се прави на бавноразвиващ се. Това че закона позволява производство, продажба и употреба на даден продукт не означава, че този продукт може да се употребява навсякъде и от всякого!!!!! Има си определени места и точка по въпроса.
  • 120 mmmm

    0 1 Отговор
    Не виждам смисъл да водя спор с човек способен да казва неистини само и само, да не преклони глава и да си признае, че не е прав.
    1. Има редица работни места предлагащи нездравословна среда на работа. Всеки човек сам си решава дали да започне там работа и какво би коствало това на здравето му / заводи, химически предприятия, мини, а било то и редица спортове ... / Всеки си избира сам работата.
    2. Ако си мислиш, че тази наредба е с цел "здраве" тогава наистина спирам да те реплекирам изобщо.
    3. Щом един продукт е разрешен за производсво, продажба и употреба, означава, че имам прево да обособя частния си имот в закрито или открито място където да се употребява този продукт. Дори едно от изискванията трябва да е това място да е закрито, за да не пречи на другите хора.
    Но неееееее ... ти казваш, че не може да има такова място или заведение, защото видиш ли, може да идват и хора, на които това няма да им е приятно. Ами да не идват, аз не ги задължавам.
    П.С. Радвам се, че четеш толкова внимателно всичко, което пиша, че чак да забележиш пропусната буква. Аз твоите брътвежи ги прехвърлям отгоре-отгоре.
    .... и си забравил да си дадеш +1 на коментара ;)
  • 121 ко прикааш

    0 0 Отговор
    аз работих в кухня кьдето се пушеше а по принцип не трябва да е така и за това се махнах ..това само в БГ може да се случи ..
  • 122 Бате Ботев

    0 0 Отговор
    А вий... вий сте идиоти!
  • 123 гост

    0 0 Отговор
    Забраната трябва да остане. Пушачи, ама защо се противите, тамън и парич ще ви остават. Само за сравнение - представете си че сте запалили една петолевка, държите я в ръка и гледате как гори. Защо трябва да измъчвате непушачите около вас? Пушете но на определените за целта места. Хубаво ли ще ви бъде, ако вие сте непушач и 4 човека ваши колеги пушат в стаята където заедно работите? Съмнявам се, че ще ви е приятно! А на писателя mmmm, ще му задам следния въпрос: ако всички тръгнат да скачат от шестия етаж и ти ли ще скочиш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове