Отидете към основна версия

1 223 0

Ще има болница в Девин

  • девин

По време на провелото се днес извънредно заседание Общинският съвет в Девин прие предложението на правителството местната болница да стане държавна.

Съветниците са гласували предложената от финансовия министър Симеон Дянков юридическа формулировка за предоставяне на болничната сграда чрез учредяване на ограничено вещно право на ползване на имота за срок от 10 години от МБАЛ- Смолян.

„Хубавото от цялата тази 9-10-месечна сага, в която участва новото ръководство на общината е, че стигнахме до сближаване на позициите”, каза кметът на Девин Цветалин Пенков пред Радио „Фокус”-Смолян .

На срещата с експерти в Министерство на финансите през вчерашния ден са били коментирани детайли, нюанси по отношение предложението на вицепремиера Симеон Дянков, което той направи на извънредната сесия на Общинския съвет в понеделник.

До един месец Министерски свет трябва да вземе решение и да заведе юрисдикцията на дружеството, което ще осъществява дейността както и да осигури необходимия финансов ресурс за възмездно ползване за новото оборудване и ремонт, с оглед изпълнявайки предписанията на РЗИ за извършване на болнична помощ и покриване на медицинските стандарти, посочи кметът. В срок до два месеца трябва да се започне с възстановяване дейността на лечебното заведение за болнична помощ в Девин с минимум четири отделения – вътрешно, неврологично, хирургично и педиатрично, се казва още в меморандума на кмета Пенков. 

„Важно е, че се работи в правилната посока и както министър Дянков заяви може би Девин трябва да е пилотният проект и чрез него ще се намери решение полезно и в национален мащаб за общинските болници със затруднения”, каза още Цветалин Пенков.

На извънредното заседание днес е прието и решение да се предизвика ревизия на общинската болница и на общината за периода от 2001 до октомври 2012 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини