22 Октомври, 2012 19:23 1 361 2

Дянков спасява болницата в Девин с 1 млн лв.

  • дянков-
  • девин-
  • болница

Финансовият министър Симеон Дянков излезе с предложение за възстановяване работата на болницата в Девин, чието закриване предизвика напрежение в общините Девин, Борино и Доспат. Това стана ясно след края на извънредната сесия на Общинския съвет в Девин, на която присъстваше вицепремиерът, предаде bTV.

Идеята на Дянков е да се учреди дъщерно дружество към Многопрофилната болница за активно лечение в Смолян. За целта сградата на бившата болница ще се използва от новото дружество с учредено вещно право за 10 години. За това е необходимо решение на Общинския съвет в Девин.

Симеон Дянков заяви още, цитиран от "Фокус", че по преценка на експертите необходимото оборудване на девинската болница ще е на стойност около 1 млн. лв., предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян.
С парите и сградата на бившата общинска болница в града ще се модернизира напълно, за да изпълнява не само изискванията на отделенията, но и предписанията на РЗИ, дадени още през 2008 г. Дянков не даде срок на общинските съветници за колко време трябва да вземат решение по предложението на правителството бившата общинска болница в града да стане дъщерно дружество на МБАЛ - Смолян, тъй като собствеността е тяхна. Той изрази надежда в следващите няколко дни те да имат възможност да разгледат подробностите и да го одобрят. „Мислили сме и за други варианти, но предложеният вариант за дъщерно дружество на МБАЛ – Смолян е най-бърз и законен”, каза вицепремиерът.

Правителството ще финансира закупуването на необходимото ново оборудване, ще отпусне и за лекарски заплати, а Смолянската болница ще се заеме с изпълнението на предписанията на Регионалната здравна инспекция за санитарно-хигиенни изисквания към сградата.

След края на заседанието Симеон Дянков информира гражданите, които се събраха пред сградата на общината в Девин какво предложение е направил на общинските съветници. Първоначално идеята му беше приета, но по-късно протестиращите не се съгласиха с някои моменти в предложението. След отпътуването на Дянков се разбра, че в Девин са против болницата да стане филиал на МБАЛ-Смолян. В сряда жители на Девин ще участват в протест в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Защо така, като я видя тази п..т..вна мутра на снимката и ми иде да и сгъна очилцата на обратно.
  • 2 Грую

    0 0 Отговор
    Изкуствено дишане за един милион или още един милион за крадене. Колко отдавна трябваше да е дошло времето да си имаме лични здравни сметки по които да внасяме пари и когато отидем на лекар да плащаме от тези пари и тогава ако на някой му изнася да строи там кабинети и болници, а като не - да няма. Това е пазарът на здравни услуги. Защо ни беше демокрацията след като върнахме бюджетите навсякъде, а пък приватизирахме всичко? Изглежда това е новата дреха на вечните крадци. До кога обаче ще търпим крадците да дават тон в обшеството ни, а ние да им припяваме?