Отидете към основна версия

3 000 6

Татуировките крият сериозни опасности

  • татуировки-
  • вреда-
  • кожа-
  • термогегулация-
  • здраве-
  • ултравиолетови лъчи-
  • проучване

Ново изследване открива негативен ефект от рисунките по кожата

Снимка: shutterstock

Татуировките вече не са тема табу и все повече хора, най-вече сред младите, поставят перманентни рисунки върху тялото си. Едно скорошно американско проучване обаче, разкрива нова опасност, която се крие в наличието на мастило под кожата ни.

Според изследователите от Южния методистки университет, чието изследване е публикувано в в изданието Journal of Applied Physiology, татуировките по кожата предизвикват нарушения в терморегулацията на организма и влияят негативно на здравето.

В проучването са участвали хора с големи по размер татуировки. Доброволците били облечени в специални костюми, стимулиращи потенето, а експертите проследили как реагира кожата им при смяната на температурата.

Установено било, че чистите участъци на кожата реагирали нормално на термокостюмите, докато участъците с татуировки се поддавали значително по-малко на засиленото потене. Оказало се също, че потта върху кожата с тату била по-солена от другата.

Учените заключили, че татуировките нарушават механизма на секреция на кожата, което може да се възприема като „потенциален дългосрочен клиничен страничен ефект”.

През 2017 г. проучване на изследователи от Алма Колидж, разкри, че татуираната кожа отделя с около 50% по-малко пот, тъй като мастилото се намира на дълбочина между 3 и 5 милиметра под кожната тъкан, точно където са разположени и потните жлези. Поради този факт експертите определят татуировките като опасни. Те могат да попречат на изпотяването и следователно да възпрепятстват процеса на терморегулация на тялото, който всъщност предотвратява прегряването му.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини