Традицията повелява на Благовещение момичетата за пръв път да месят питка, която се раздава на домашните с мед и на съседите, та да е сладък хлябът, който отсега нататък ще месят и да ги хвалят за умението им, пише gotvetesmen.com.
Необходими продукти:
600 г брашно; + за доомесване брашно; щипка захар; 200 мл леко топла вода; 30 гр прясна мая; 30 мл олио; 1 ч. л сол; 1 к. л смляна чубрица; 1 равна к. л червен пипер; 1 равна к. л къри; по 2-3 щипки маково семе, сусам, смляно тиквено семе или морска сол.Начин на приготвяне:
Захарта се разтваря във водата и в нея се прибавя натрошената мая.
Брашното се пресява, прави му се "кладенче" и в него се изсипва шупналата мая и олиото.
Замесва се тесто, в което се добавя и солчица.
Оставя се за няколко минути да втаса, след което се разделя на три части: в едната се добавя чубрица, в другата - червения пипер, в третата се замесва къри - подправката. Съответно се получават три различно оцветени тестени топки, които последователно се разточват на правоъгълник и налагат една върху друга, като всяка се намазва с олио и поръсва със сол.
Завива се руло, което се разрязва на девет равни шайби. Те се подреждат изправени една до друга в предварително намазнената форма за печене. Поръсват се ред по ред с мак, сусам и тиквено семе или едра сол.
Питата се пече на средна скара, 200 C, най-напред за няколко минути само на долен (с вентилатор), а после на долен и горен реотан до златисто.
Шарената пита за Благовещение се охлажда върху решетка, покрита с кърпа.