Необходими продукти:
Бъз - 30 цвята
Лимон - 5 броя
Захар - 2 кг
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за сироп от бъз е изборът на бъзов храст. Изберете чист бъз от чисто място, след което прегледайте цветовете бъз дали нямат буболечки.
След като ги подберете и откъснете, ги измийте внимателно и ги отцедете от водата.
Изцеждате сока на лимоните.
В голяма тенджера изсипвате захарта и добавяте 5 литра вода, разбърквате докато се разтопи захарта. Ако обичате по-сладки напитки може да увеличите количеството захар с още един килограм.
Добавяте лимоновия сок и цветовете бъз и затваряте тенджерата.
Оставяте сока от бъз да престои минимум 24 часа, може и повече. Разбърквайте от време на време, най-добре с дървена лъжица. След това прецедете сока. Сокът от бъз е готов за разреждане!
По желание: За по-дълго съхранение може да добавите 2 чаени лъжици лимонена киселина към прецедения сок и да стерилизирате бутилките за 5-10 минути.