Необходими продукти:
Бъз - 30 цвята
Лимон - 5 броя
Захар - 2 кг
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за сироп от бъз е изборът на бъзов храст. Изберете чист бъз от чисто място, след което прегледайте цветовете бъз дали нямат буболечки.
След като ги подберете и откъснете, ги измийте внимателно и ги отцедете от водата.
Изцеждате сока на лимоните.
В голяма тенджера изсипвате захарта и добавяте 5 литра вода, разбърквате докато се разтопи захарта. Ако обичате по-сладки напитки може да увеличите количеството захар с още един килограм.
Добавяте лимоновия сок и цветовете бъз и затваряте тенджерата.
Оставяте сока от бъз да престои минимум 24 часа, може и повече. Разбърквайте от време на време, най-добре с дървена лъжица. След това прецедете сока. Сокът от бъз е готов за разреждане!
По желание: За по-дълго съхранение може да добавите 2 чаени лъжици лимонена киселина към прецедения сок и да стерилизирате бутилките за 5-10 минути.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 цъфнал бъз
10:14 18.06.2021
3 бармана
10:24 18.06.2021
4 Калмук
10:26 18.06.2021
5 Миро
10:47 18.06.2021
6 Гейтака
Коментиран от #7
10:51 18.06.2021
7 Кози
До коментар #6 от "Гейтака":
Мммм, апетитно. А най-добре става като му добавиш бяло сладко11:00 18.06.2021
8 Цъфнал бъз, пос...г.....!
12:07 18.06.2021
9 Туй не го ща
16:34 18.06.2021
10 Кърти билкаря
16:36 18.06.2021
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Е,бали са се ку,чки, кога да ви правили!
15:39 19.06.2021
13 хаберих
08:51 20.06.2021