Отидете към основна версия

19 451 98

Оралният секс може да бъде опасен за здравето

  • орален секс-
  • здраве-
  • болести-
  • опасен

Той може да доведе до редица заболявания, които ще трябва да се лекуват дълго и упорито

Снимкa: Shutterstock

Много хора смятат оралния секс за най-безопасен и в това има известна истина. Той не води до нежелана бременност и шансовете за заразяване в този случай са много по-ниски, отколкото при други видове сексуални контакти. Мукозната мембрана на устата е естествена бариера, която не позволява инфекцията да влезе в кръвта, а слюнката помага за борба с бактериите.

И все пак, без да се вземат предпазни мерки, оралният секс може да доведе до редица заболявания, които ще трябва да се лекуват дълго и упорито.

Джулия Clowa от Startsmile.ru обяснява какви са рисковете при орален секс.

Механично нараняване

Най-често с орогенна връзка страда юздата на езика. Тя се трие в острите ръбове на предните резци и може да се получи малък абсцес. В този случай е много важно да се въздържате от орални ласки до пълното излекуване, тъй като при повторна травма може да има втора бактериална инфекция. И тя привлича по-сериозни последици и изисква дългосрочно лечение.

Понякога фелациото може да причини увреждане на мекото небце, което се придружава от появата на зачервяване и петна. Обикновено петна преминават в рамките на една седмица, през което време е необходимо да се въздържате от контакт с устата.

Инфекциозни болести

Механичната травма, уви, не е единствената отрицателна последица от оралния секс. Ако партньорът ви страда от херпес, гонорея, хламидия и други полово предавани болести, при незащитен контакт той може да ги предаде на друг партньор.

Какви са симптомите? Най-често фарингит и тонзилит – лезии на лигавицата на фаринкса и сливиците, придружени от повишена температура, болки в гърлото, а дори и лош дъх. В някои случаи се засягат гингивите, на тях се появяват малки рани.

Когато се появят тези симптоми, е много важно да не прилагате самолечение, тъй като това може да усложни диагнозата. С венерическите заболявания не можете да се шегувате, те изискват спешно лечение.

Кандида

Дрожди или кандидоза на устната кухина е гъбична инфекция, която обикновено се проявява при намален имунитет. Това заболяване може да се получи и по време на орален секс, ако партньорът страда от кандидоза на гениталиите.

Обикновено можете да разпознаете млечните жлези с характерно бяло покритие на небцето, бузите, езика, понякога придружени от възпалено гърло. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар: той ще изпрати необходимите изследвания и ще предпише противогъбични лекарства.

Тежки последици: рак на гърлото, сифилис, СПИН

Една от причините за рака на гърлото е човешкият папиломен вирус, който също се предава с орогенна връзка.

Основните симптоми са изпотяване, дрезгавост, прекомерно слюноотделяне. В късните стадии на болестта - кашлица, загуба на глас, затруднено дишане. Понякога туморът може да засегне езика и тонзилите.

При незащитен орален секс можете да се заразите със сифилис или с ХИВ. В този случай лезии от различен вид се наблюдават върху лигавицата на устата.

Как да се предпазите от болести

Най-важният съвет е да откажете незащитен орален секс със случайни партньори. Конвенционалните презервативи или латексови салфетки за жени ще отхвърлят шансовете от заразяване.

Необходимо е да се спазва хигиената на устната кухина, редовно да се мият зъбите и да се посещава зъболекар два пъти годишно. Всяко възпаление, рани, кървене на венците увеличават вероятността от инфекция в кръвта.

По-добре е да се въздържате от орален секс, ако партньорът има зачервяване, обрив или плака на гениталиите. Също така, не се практикува кунилингус по време на менструация.

Лекарите препоръчват да не се занимавате с орален секс след скорошното лечение на зъбите и венците, а също така и поне половин час след миене на зъбите. След края на сексуалния контакт е необходимо да се изплакне добре устата с антибактериален разтвор.

Разбира се, е необходимо редовно да се подлагате на физически преглед и да потърсите медицинска помощ при първите подозрителни симптоми.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 36 гласа.

Свързани новини