Отидете към основна версия

2 252 11

Най-старата мечка в парк Белица не може да заспи зимен сън

  • мечка-
  • парк за танцуващи мечки-
  • белица-
  • зимен сън

Вижте каква е историята на мечката Наташа

Илюстративна снимка: Shutterstock

Една от най-старите мечки в България не може да заспи зимен сън. За 30-годишната Наташа това е изключително трудно, тъй като в продължение на четвърт век е била тормозена и измъчвана и не е имала възможността да изпадне в състояние на хибернация през зимата. От 2009 г. Наташа живее в парка за танцуващи мечки в Белица, но преди това има изключително драматична съдба.

„Мечката е носела пръстен не само през носа, но и през меките тъкани на долната челюст, което силно повлиява на способността ѝ да приема храна и вода. След това този пръстен е използван, за да я водят на верига по улиците на Сърбия. Наташа повече от 25 години е била „танцуваща мечка“. По чудо гърлото ѝ се адаптира към този проблем, извивайки се по необичаен начин. Въпреки тези трудности и това, че е сляпа, Наташа вече свикна в новия си дом“, разказват историята от „Четири лапи”.

„Правим всичко възможно Наташа да заспи. Постоянно я наблюдаваме дали ще си избере място, където да легне. Готови сме веднага да поставим там слама и да изградим заслон, тъй като животното не може само да си изкопае дупка. 30 години е сериозна възраст за една мечка, като се има предвид, че в дивата природа тези животни живеят средно по 22 години“, споделя пред „България Днес“ директорът на парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов. По негови думи три мечки вече спят, а сериозна част се подготвят и вероятно скоро ще заспят. Паркът край Белица тази година ще затвори врати за посетители на 28 ноември, а очакванията са отново да е достъпен за хора на 1 април догодина.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини