Отидете към основна версия

3 355 11

Лекар развенча митове за окосмяването на женското лице

  • окосмяване-
  • митове-
  • жени

Всеки има окосмяване, независимо от пола, но при жените то е различно

Снимкa: Shutterstock

Индийският дерматолог Ниди Агарвал развенча популярните митове за окосмяването по лицето при жените, информира Health Shots.

Според лекаря много хора смятат, че "растителността" по тази част на тялото е налице само при жени с хормонален дисбаланс. Той обясни, че всеки има окосмяване, независимо от пола, но при жените то е различно. Например, някои косъмчета могат да бъдат по-светли и по-тънки, докато други могат да бъдат по-тъмни и по-дебели.

Освен това специалистът отбеляза, че някои от пациентите му се страхуват да обръснат лицето си, тъй като предполагат, че след това космите ще растат по-бързо и ще станат по-дебели. „Ако се налага, не се страхувайте да ги обръснете! Факт е, че бръсненето на космите по лицето няма да промени плътността, цвета и скоростта на растежа им “, каза Агарвал и посъветва да не се използват обикновени бръсначи за тази процедура.

През декември 2022 г. Брадли Анавалт, ендокринолог и професор по медицина в Медицинския факултет на Университета на Вашингтон, разкри защо на мъжете растат косми на нови места с напредване на възрастта. Според лекаря по време на пубертета тестостеронът предизвиква активен растеж на косата. В същото време той има тенденция да се натрупва в тялото и след като мъжът навърши 40 години, започва да се развива. Места по тялото, като ушите и носа, стават особено чувствителни към този хормон.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.

Свързани новини