Отидете към основна версия

1 463 4

Внучките на Бистришките баби ще пеят на Мисис Вселена

  • бистришките баби-
  • внучки-
  • фолклор-
  • народна музика-
  • мисис вселена-
  • конкурс за красота

Тази година конкурсът Мисис Вселена ще се проведе в София

Акапелно полифонично пеене от Шоплука ще огласи финала на Мисис Вселена – зашеметяващото международно събитие, което ще се проведе между 30 януари и 4 февруари в София. Йонка Петкова, която е част от Внучките на Бистришките баби, разкри, че в Зала 3 на НДК те ще изпълнят три песни и с тях ще накарат 120-те омъжени красавици от целия свят да се влюбят в автентичния ни фолклор.

През 2005 година Бистришките баби са включени в списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, припомня Епицентър.

Йонка сподели, че е наблюдавала творчеството и обичаите им от двегодишна. По същия начин и останалите внучки са попили мъдростта на живите човешки съкровища. Де факто те са последното поколение, общувало и пяло с жени, за които песента е била част от бита, а не изкуство.

На шегата дали журито рискува да обърка Внучките ни Бистришките баби с претендентките за короната, Йонка Петкова отвърна, че няма да е трудно, защото самата тя се е явявала на Мис Шопкиня, заместник-кметицата Паолина Петракиева е Мисис България, а майка ѝ Капка Амзина е първата носителка на титлата Мисис Баба. Организаторката на конкурса Меги Савова им изказва специална благодарност за участието на Внучките на Бистришките баби.

Споменатите дами далеч не са единствените известни личности у нас, които ще имат участия в тазгодишното издание на Мисис Вселена, което ще се проведе в София. Водеща на финалната вечер ще бъде Вице Мисис Вселена Мариана Маринова, единствената българка, сертифицирана за международен съдия в конкурси за красота.

Тя е била жури на всички надпревари за омъжени красавици в Южна Америка. И е лицензирана да ги обучава как да се подготвят за отговорното състезание.

Партньор на Мариана на сцената ще бъде актьорът и певец Йоан Карамфилов. Като дете той стана известен с участието си в холивудски продукции в Мила Йовович, Арманд Асанте и Лоренцо Ламас. Днес гради кариера в Лондон и ще пристигне от Великобритания специално за Мисис Вселена.

Стефан Илчев е следващото звездно попълнение в Зала 3 на НДК. Макар да се изявява като поп певец, победителят в „Като две капки вода“, е завършил оперно пеене в софийската консерватория при проф. Благовеста Карнобатлова. Песните “Любовта” и “Далеч от страха” стават номер едно сингли в класацията на БГ радио през 2020 година.

Последната му награда е отпреди няколко месеца – Стефан получи Гран при Юнивърс на Международния форум за култура, изкуство и бизнес във Виена.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини