Необходими продукти:
- Дребнозърнест ориз - 2 ч.ч.; - Вода - около 8 ч.ч.; - Прясно мляко – 1 литър; - Кафява захар - 4 ч.ч.; - Шафран - 1 ч.л. или 1 с.л., на вкус; - Разтопено масло - 1/4 ч.ч.; - Розова вода - 1/4 ч.ч.; - Канела; - ситно нарязани бадеми - 1/4 ч.ч.; - ситно нарязан шамфъстък.Начин на приготвяне:
Измийте ориза няколко пъти, залейте го с водата и го сложете да се вари до пълно омекване, като го разбърквате регулярно. След около 25 - 30 минути добавете захарта и бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти леко. След около още 20-25 минути добавете шафрана, разтворен в малко гореща вода. Следва да добавите маслото, млякото и накрая розовата вода. Продължете бъркането за още малко, като при нужда се долива още мляко, за да се свари оризът. Накрая добавете бадемите и разпределете в стъклени купички.
При поднасяне поръсваме Шолезард с няколко стръка шафран или канела и стрит шамфастък.
Оля Ал-Ахмед, директно от Техеран, Иран