Отидете към основна версия

3 720 5

Гигантски медузи обитават водите край Антарктида (ВИДЕО)

  • антарктида-
  • медузи-
  • гигант

Огромните медузи достигат дължина от 10 метра

Илюстративна снимка: Shutterstock

За гигантски медузи фантоми - дълбоководни същества, които приличат по-скоро на ужасяващи извънземни с дебели пипала, които се подават от долната им страна - съобщават пътници на круизни кораби, които са забелязали неземните животни край бреговете на Антарктида, показва ново проучване, цитирано от БГНЕС.

Гигантските медузи фантоми (Stygiomedusa gigantea), едни от най-големите безгръбначни хищници в морските дълбини, са изненадали гостите, возили се в подводница на оператора на круизни линии Viking в началото на 2022 г. Според проучване, публикувано в списание Polar Research, изследователите са преценили, че медузите са били по-дълги от 5 метра, като една от тях се е простирала на дължина от поне 10 метра.



Практиката на круизните компании да водят пътници до Антарктида предизвиква известни спорове. На 2 февруари Бреговата охрана на САЩ обяви, че се е присъединила към международни партньори, за да разследва четири смъртни случая и други произшествия с участието на американски граждани на антарктически пътнически кораби между 15 ноември и 1 декември 2022 г. Това включва един смъртен случай на кораба Viking Polaris, управляван от Viking, след като голяма вълна е ударила кораба.

Бреговата охрана на САЩ описва Антарктика като "уникална високорискова" среда и има за цел да подобри морската безопасност и да предотврати подобни инциденти в бъдеще. Водите около Антарктида могат да бъдат коварни, а континентът има история, в която се изявяват безстрашни изследователи в известни експедиции.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Свързани новини