Отидете към основна версия

2 530 1

Рецепта на деня: Пухкави питки за Черешова задушница

  • питки-
  • тесто-
  • черешова задушница-
  • какво да сготвя

Добавете ги към раздавките на помена

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

брашно - около 500-600 гр, но може да поеме и повече яйце - 1 бр. и 1 жълтък за намазване прясно мляко - 1 чаена чаша мая - 1 кубче свежа или 1 пакетче суха олио - 100 мл захар и сол - по 1 чаена лъжичка кисело мляко - 1 чаена чаша сирене по желание - 150 гр

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в малко хладка вода. Добавете малко брано и захарта, за да втаса по-бързо. Оставете сместа да шупне.

2. Направете кладенче в брашното. Изсипете в него втасалата мая. След това добавете млякото, яйцето и останалите съставки (без сиренето).

3. Омесете меко тесто. Оставете го да втаса.

4. Оформете малки питки, като в средата на всяка от тях сложите малко натрошено сирене.

5. Подредете питките в намаслена тава. Намажете ги с разбития жълтък. Отгоре може да ги поръсите по желание с различни семена - сусамово, маково.

6. Печете питките на 180 градуса за около 40-45 минути или до придобиване на златиста коричка, пише actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини