Отидете към основна версия

1 003 4

Откриха две планети, които споделят една и съща орбита

  • планети-
  • орбити-
  • юпитер

Според учените това е най-убедителното досега доказателство за подобно странно космическо сдвояване

Илюстративна снимка: Shutterstock

Астрономи съобщиха за откриването на две планети, които споделят една и съща орбита около своята звезда, предаде Асошиейтед прес.

Според учените това е най-убедителното досега доказателство за подобно странно космическо сдвояване, за което те отдавна подозират, но досега не е било доказано.

Използвайки телескоп в Чили, екипът под ръководството на учени от Испания е забелязал облак от отломки в същата орбита като тази на вече потвърдена планета, обикаляща около звезда на 370 светлинни години в съзвездието Кентавър.

Изследователите допускат, че това е или планета в процес на формиране, или останки от някогашна планета.

Учените казаха, че ще трябва да изчакат до 2026 г., за да проследят както трябва двата обекта около звездата, известна като PDS 70.

Потвърдената планета с предполагаемия компаньон прави една обиколка за 119 години. Тя е газов гигант като Юпитер, но е три пъти по-голяма. Известно е, че друг газов гигант обикаля около тази звезда, макар и от много по-голямо разстояние.

Водещият автор Олга Балсалобре-Руса от Центъра по астробиология в Мадрид каза, че откритията, публикувани в списание "Астронъми енд астрофизикс" (Astronomy and Astrophysics), са "първото доказателство" за съществуването на подобни двойни светове, пише още БТА.

"Можем да си представим, че една планета споделя орбитата си с хиляди астероиди, както в случая с Юпитер, но за мен е удивително, че планети могат да споделят една и съща орбита", каза тя в изявление.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини