Отидете към основна версия

1 994 5

Еднорозите съществуват, ето къде живеят (СНИМКИ)

  • еднорог-
  • пещерна риба-
  • нов вид

Открит е нов вид пещерна риба с доста необичаен външен вид - притежава рог на еднорог

Снимка: Shutterstock

Последното нещо, което може да очаквате да откриете в напълно тъмна пещера в Китай, е еднорог. Но за изследователите се е случило точно това. Открит е вид, който принадлежи към рода Sinocyclocheilus и има доста необичаен външен вид - притежава рог на еднорог, пише vesti.bg.

В южната част на Китай по време на изследване на разнообразието на пещерните риби са събрани 32 екземпляра от една пещера. Оказва се, че 15 от тези екземпляри представляват напълно нов вид. Той е внимателно сравнен с известните видове от същия род с помощта на морфологични сравнения и филогенетичен анализ и е наречен Sinocyclocheilus longicornus sp. nov. от латинските думи "longus", което означава дълъг, и "cornu", което означава рог.

Пещерните риби често имат необичайни морфологични характеристики. В Мексико пещерните риби хвърлят светлина върху човешкото затлъстяване, тъй като са особено дебели. В същото време в Тайланд те са се научили да ходят и да се катерят.

Пещерната риба е дълга между 10,5 и 14,6 см и няма пигментация в люспите си, което ѝ придава призрачно белезникав вид. Басейнът, в който е открита, е широк само 1,8 метра и дълбок по-малко от метър. Екипът установява, че новият вид не е тясно свързан с други видове с дълги рога в същия род и предполага, че сравняването на условията на околната среда с тези други видове може да разкрие за какво се използва рогът.

Изследването е публикувано в ZooKeys.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.

Свързани новини