Отидете към основна версия

2 599 21

Съществува ли девета планета в Слънчевата система?

  • слънчева система-
  • девета планета-
  • хипотези

Двама японски астрономи – Патрик София Ликавка и Такаши Ито, твърдят, че сред отломките в Пояса на Кайпер се крие девета планета

Снимка: Shutterstock

Не е доказано, че съществува девета планета в Слънчевата система, но има все по-големи предположения и хипотези, които могат да послужат като косвени научни доказателства за това. За това разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Двама японски астрономи – Патрик София Ликавка и Такаши Ито, твърдят, че сред отломките в Пояса на Кайпер се крие девета планета. "Те отбелязват, че в този пояс има много астрономически смущения, които евентуално предсказват съществуването на тази неоткрита планета, която има от 1,5 до 3 пъти по-голяма маса от Земята. Поясът на Кайпер съдържа астероиди и се смята за лабораторията на нашата Слънчева система. Косвеното доказателство, че би могло да има такава планета, е това, че Плутон и Нептун имат по-скоро яйцевидни, отколкото кръгли орбити, и че траекториите им са много по-различни от тези на всички други планети. Затова учените подозират, че би могло да има скрит обект, който им оказва гравитационно и друг тип влияние“, обясни доц. Тодорова.

Учените обясняват, че планетата е в сянка и поради тази причина не може да се наблюдава. Според астрономите тя има наклонена равнина спрямо Слънчевата система с около 30 градуса.

Доц. Тодорова отбеляза, че още през 2016 г. астрономи от Калифорнийския технологичен университет твърдят, че разполагат с доказателство за девета планета, която се намира в същия този Пояс на Кайпер. Но и до ден днешен такива доказателства не са ни представени.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини