Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 13:47 2 290 21

Съществува ли девета планета в Слънчевата система?

  • слънчева система-
  • девета планета-
  • хипотези

Двама японски астрономи – Патрик София Ликавка и Такаши Ито, твърдят, че сред отломките в Пояса на Кайпер се крие девета планета

Съществува ли девета планета в Слънчевата система? - 1
Снимка: Shutterstock

Не е доказано, че съществува девета планета в Слънчевата система, но има все по-големи предположения и хипотези, които могат да послужат като косвени научни доказателства за това. За това разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Двама японски астрономи – Патрик София Ликавка и Такаши Ито, твърдят, че сред отломките в Пояса на Кайпер се крие девета планета. "Те отбелязват, че в този пояс има много астрономически смущения, които евентуално предсказват съществуването на тази неоткрита планета, която има от 1,5 до 3 пъти по-голяма маса от Земята. Поясът на Кайпер съдържа астероиди и се смята за лабораторията на нашата Слънчева система. Косвеното доказателство, че би могло да има такава планета, е това, че Плутон и Нептун имат по-скоро яйцевидни, отколкото кръгли орбити, и че траекториите им са много по-различни от тези на всички други планети. Затова учените подозират, че би могло да има скрит обект, който им оказва гравитационно и друг тип влияние“, обясни доц. Тодорова.

Учените обясняват, че планетата е в сянка и поради тази причина не може да се наблюдава. Според астрономите тя има наклонена равнина спрямо Слънчевата система с около 30 градуса.

Доц. Тодорова отбеляза, че още през 2016 г. астрономи от Калифорнийския технологичен университет твърдят, че разполагат с доказателство за девета планета, която се намира в същия този Пояс на Кайпер. Но и до ден днешен такива доказателства не са ни представени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 8 Отговор
    Да пратим руснаците да живеят на деветата планета в Слънчевата система
    да не посягат на чуждото.

    Коментиран от #2, #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русофил

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Е те":

    Само крепостните руски ботчета са с хомоти.
  • 6 Хаши

    2 2 Отговор
    Има скрита и десета планета.
  • 7 Преслав

    6 1 Отговор
    Нали и сега са си девет де? Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон.

    Коментиран от #9, #14

  • 8 глоги

    0 1 Отговор
    футуролоЖКАТА- доц. д-р Мариана Тодорова
  • 9 Русофил

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Преслав":

    Без Плутон последно.
  • 10 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Има още много неща,само че човешката раса е твърде лоша и дива за да се разбере повече.Така да напредне технологично да си опознаем първо нашата планета защото има въпроси без отговор,после космоса ама сме твърде заети да правим войни!Мисля че нашата планета е кофата за боклук в космическото пространство щом не можем като извънземните да посещаваме други планети и да летим дори не сме способни и контакт интервю да направим с тях ,за вярващите другата версия Ада да го наречем не е нормално и логично с векове да я караме по един и същи начин ако бяхме хубаво племе нямаше да сме в такъв застой.

    Коментиран от #11

  • 11 Нубиру

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Ако знаеш колко си прав

    Коментиран от #12

  • 12 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нубиру":

    Може би не съм на 100 процента сигурна ,просто си мисля .В един подреден свят не е възможно да съществува такова насилие , злоба,алчност ,боледуваме ,страдаме ,хора родени с проблеми инвалиди .Може би сме последното място което е направил Бог и после го е хванал мързела да се занимава с нас не знам?!така или иначе винаги има нужда от кофа за боклук така че пак стигам до последният си извод.

    Коментиран от #13

  • 13 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Преди 2000г сме ходили боси основно.
    До преди 500г хората са се съсичали едни други във войни като карпузи. Преди 150г човечеството започва да се електрифицира, преди 140г едва създаваме седмото изкуство – киното.
    Преди около 150-160г се създават първите прототипи на телефона, преди 100г е открит телевизора, преди 70г изстрелваме първия спътник. Та виж ни сега? Пишем си от телефона на който може да гледаме телевизия като комуникацията ни минава през сателит в космоса който е на хиляди километри от повърхността на Земята. Рано му е на човечеството да се укроти още, ще дойде и това време, след още стотици години технологичен напредък.

    Коментиран от #15

  • 14 ............

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Преслав":

    Най-масивни след Слънцето са осемте планети- Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.По-големи са и са по-далеч от Слънцето,наричат се вънншни и са съставени предимно от водород и хелий.Меркурий, Венера, Земята и Марс са по-малки от другите и носят названието планети от земен тип или вътрешни планети. Съставени са главно от скали и метали.Плутон се води планета джудже,други известни като нея са Церера,Хаумея,Макемаке и Ерида.

    Коментиран от #20

  • 15 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Aлфа Bълкът":

    Любимият ми лаф ,просто сме модерни ди- - - и с телефон ама интелекта е същият природата ни ,лошотията ...да не се повтарям.На финал пак същият извод днес има модерни кофи за боклук за рециклиране дори в модата... в природата се трансформира определен боклук не знам дали знаеш тука вече са голяма мода био боклук обелки от картофи ,яйца...не ги хвърляш а в специална кофа в двора и се трансформира в пръст ,тор слагам на цветята в двора,за зеленчуци много е ефикасна.
  • 16 Цуца

    2 0 Отговор
    На никой ”не му стиска” да обяви и най -накрая на човечеството и да стане ясно, че няма Исус, няма Аллах, няма Кришна и пр. други ”божества”. Учените бръкнаха във всички най-дълбоки ”тайни” в птиродарта, доказаха че има извънземна намеса в развитието на ”човечеството” и когато папата и ислямските молли излязат и обявят истината, няма да има войни, атентати, войни и човешки жертви в името на измислени идоли

    Коментиран от #19

  • 17 село

    0 0 Отговор
    Бе хора! Въпросната доцентка е Футуролог. Дори не знам дали го пиша правилно. Нито пък ни казват в коя детска градина мете пода. Хайде прочетете определението за тази дейност и ще разбелрете колко куха е статията.
  • 18 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Така, така!. Ама Крим е руски. Донбас- също.
  • 19 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Цуца":

    Умните хора са наясно че няма такива глупости,замисляш ли се всички тези калпазани попове разни какво ще правят ?клошари,метачи да събира боклук обществено полезен труд за друго не става и в плюс държавите да присвоят парите и бижурата им ами ще се оправи инфлацията според мен смятай колко милиони има само в Ватикана да не кажа милиарди .Ама от този фалшив бизнес печелят и политиците за съжаление и няма да го признаят никога.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.