Отидете към основна версия

1 744 17

Почина вокалистът на "The Pogues" Шейн Макгауън

  • шейн макгауън-
  • the pogues-
  • пънк група

Музикантът беше на 65 години

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Шейн Макгауън - певец, автор на песни и вокалист на келтската пънк група "Поугс" (The Pogues), почина на 65-годишна възраст след продължително боледуване, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на семейството му.

"Шейн замина, за да бъде с Исус и Мария", написа съпругата му Виктория Мери Кларк в Инстаграм.

Музикантът беше хоспитализиран в Дъблин в продължение на няколко месеца, след като в края на 2022 г. беше диагностициран с вирусен енцефалит. Той беше изписан миналата седмица преди предстоящия си рожден ден на Коледа.

Макгауън, роден в Англия през 1957 г. в семейството на ирландци, основава "Поугс" през 1982 г.

Най-големият им комерсиален успех е Fairytale of New York - дует между Шейн Макгауън и Кърсти Маккол от 1987 г., който се превръща в коледна класика, обагрена с ирландски фолклор.

С течение на времето изявите на групата стават все по-непостоянни, отчасти поради борбата на Макгауън с алкохола и наркотиците. През 1991 г. той е уволнен от останалите членове на групата. Музикантът свири с нова група, Shane MacGowan and the Popes, преди да се събере отново с "Погс" през 2001 г. за поредица от концерти и турнета.

Шейн Макгауън е известен и с песните си за ирландския живот и ирландската диаспора, пише още БТА.

Той от дълги години се бори със здравословни проблеми и използва инвалидна количка след счупване на таза преди десетилетие. Дълго време той е известен и с развалените си зъби, докато през 2015 г. не получава пълен комплект импланти от зъболекар, който описа процедурата като "Еверест на стоматологията".

"Шейн ще бъде запомнен като един от най-великите текстописци в музиката", каза ирландският президент Майкъл Хигинс в изявление. "Песните му бяха перфектно написани стихове", добави той.

По случай 60-ия си рожден ден Шейн Макгауън получи награда за цялостно творчество от президента Хигинс. Поводът беше отбелязан с празничен концерт в Националната концертна зала в Дъблин с участието на изпълнители като Боно, Ник Кейв, Шиниъд О'Конър и Джони Деп.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини