Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 17:15 1 718 17

Почина вокалистът на "The Pogues" Шейн Макгауън

  • шейн макгауън-
  • the pogues-
  • пънк група

Музикантът беше на 65 години

Почина вокалистът на "The Pogues" Шейн Макгауън - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Шейн Макгауън - певец, автор на песни и вокалист на келтската пънк група "Поугс" (The Pogues), почина на 65-годишна възраст след продължително боледуване, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на семейството му.

"Шейн замина, за да бъде с Исус и Мария", написа съпругата му Виктория Мери Кларк в Инстаграм.

Музикантът беше хоспитализиран в Дъблин в продължение на няколко месеца, след като в края на 2022 г. беше диагностициран с вирусен енцефалит. Той беше изписан миналата седмица преди предстоящия си рожден ден на Коледа.

Макгауън, роден в Англия през 1957 г. в семейството на ирландци, основава "Поугс" през 1982 г.

Ирландия остава за цял живот център на въображението и копнежите му. Той израства, потопен в ирландската музика, попивана от семейството и съседите, заедно със звуците на рока, "Мотаун", регето и джаза.

Първият албум на групата, Red Roses for Me, е издаден през 1984 г. и включва шумни версии на ирландски народни песни заедно с оригинални композиции, сред които Boys from the County Hell, Dark Streets of London и Streams of Whisky.

Макгауън е автор на много от песните в следващите два албума - Rum, Sodomy and the Lash (1985) и If I Should Fall from Grace with God (1988), като те варират от разтърсващи песни до балади като A Pair of Brown Eyes и The Broad Majestic Shannon.

Съчетавайки келтски легенди и пиянство, през 80-те години на минали век групата се превръща в политическия глас на младите ирландски имигранти в Лондон срещу Тачър и цензурата, отбелязва Франс прес.

Групата издава и мини албум през 1986 г., Poguetry in Motion, който включва две от най-добрите песни на Макгауън - A Rainy Night in Soho и The Body of an American.

Бандата "Поугс" е известна със своята традиционна музика, смесваща ирландски ритми с енергията на пънка.

Най-големият им комерсиален успех е Fairytale of New York - дует между Шейн Макгауън и Кърсти Маккол от 1987 г., който се превръща в коледна класика, обагрена с ирландски фолклор.

С течение на времето изявите на групата стават все по-непостоянни, отчасти поради борбата на Макгауън с алкохола и наркотиците. През 1991 г. той е уволнен от останалите членове на групата. Музикантът свири с нова група, Shane MacGowan and the Popes, преди да се събере отново с "Погс" през 2001 г. за поредица от концерти и турнета.

Шейн Макгауън е известен и с песните си за ирландския живот и ирландската диаспора, пише още БТА.

Той от дълги години се бори със здравословни проблеми и използва инвалидна количка след счупване на таза преди десетилетие. Дълго време той е известен и с развалените си зъби, докато през 2015 г. не получава пълен комплект импланти от зъболекар, който описа процедурата като "Еверест на стоматологията".

"Шейн ще бъде запомнен като един от най-великите текстописци в музиката", каза ирландският президент Майкъл Хигинс в изявление. "Песните му бяха перфектно написани стихове", добави той.

По случай 60-ия си рожден ден Шейн Макгауън получи награда за цялостно творчество от президента Хигинс. Поводът беше отбелязан с празничен концерт в Националната концертна зала в Дъблин с участието на изпълнители като Боно, Ник Кейв, Шиниъд О'Конър и Джони Деп.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 УдоМача

    4 9 Отговор
    Боц-боц не прощава. Опиатите също!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Просто гост

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сила":

    Не го знам,ама изглежда готин тип
  • 7 Василка космоса

    0 1 Отговор
    Мина ми срока на годност , ся чакам някой закапал стар германец да му взема 20 евро 🤭
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Николай разюздения гей

    0 0 Отговор
    Хубава и спокойна вечер
  • 10 Николай шкодата

    0 0 Отговор
    Добре че васил терзиев спечели иначе кво щехме да правиме 🤣🤣🤣
  • 11 Уникален смешник

    0 1 Отговор
    С специални способности съм в матрицата!🤭
  • 12 Древен търговец

    1 0 Отговор
    Моля спрете да се излагате господа!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Множка валута

    0 0 Отговор
    Пред входа ми спи полицаи по беден от църковна мишка 🤣
  • 15 Ивелина петров@ пачатв

    0 0 Отговор
    Плащам на млади циганчета да ме фърфолят в магазина ми

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Деси маскарата възвишила се

    0 0 Отговор
    Прекрасна и доходна седмица