Отидете към основна версия

1 466 11

Мистериозно вещество от Луната има магнитни и отразяващи свойства

  • луна-
  • луната-
  • аномалия-
  • вещество-
  • лунен прах-
  • скала-
  • камъни-
  • магнитно поле

Необичаен рефлектиращ прах бе открит по камъни на Луната

Снимка: Shutterstock

Ерозията не настъпва на Луната, както на Земята. Без атмосфера или тектонични плочи, лунната повърхност остава белязана от ударни кратери и покрита с прах – прах, който може да съдържа улики за магнитната история на нашия лунен спътник.

Екип от учени току-що откри някои странно отразяващи покрити с прах камъни в област на Луната, която вече е известна със своите особености, лунния вихър Reiner Gamma. Първо погрешно смятан за кратер, Reiner Gamma всъщност е плоско петно, което не хвърля сянка, но блести ярко на фона на тъмнината на обширна лунна равнина, наречена Oceanus Procellarum.

Смята се, че лунните вихри като Reiner Gamma се произвеждат от или поне са свързани с джобове от магнетизирани скали, които отклоняват частиците от слънчевия вятър. Учените смятат, че магнетизираният материал е защитен от слънчевия вятър, който затъмнява околните зони чрез химични реакции, създавайки завихряния, които са толкова изпъкнали, че могат да се видят от Земята, пише ScienceAlert.

Така че, докато скалите може да са се образували от създаването на кратера, изследователите подозират, че техните странни отразяващи свойства се дължат по-скоро на тънък слой прах, натрупан върху някои, но не всички, от камъните. Този прах вероятно има уникална плътност, размер или структура, въпреки че свойствата все още са неясни.

Екипът казва, че следващата им стъпка е да използват откритията си, за да изследват процеси, които могат да обяснят как се образуват лунните вихри, като например повдигането на прах поради електростатични сили или взаимодействието на слънчевия вятър с петна от магнетизъм на лунната повърхност .

Междувременно НАСА и изследователи от лабораторията за приложна физика на Джон Хопкинс се подготвят да изпратят лунен спускаем апарат, който да посети Reiner Gamma, за да изследва нейните магнитни аномалии на земята. Спускаемият модул трябва да бъде изстрелян през 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини