Отидете към основна версия

888 14

Днес отбелязваме Световния ден на бежанеца

  • световен ден на бежанеца-
  • уницеф-
  • бчк

Датата съвпада с влизането в сила през 1974 г. на Бежанската конвенция на Африка

Снимкa: Shutterstock

На 20-ти юни отбелязваме Световния ден на бежанеца. Преди 23 години - през 2001-ва година Общото събрание на ООН избира датата 20-ти юни за Световен ден на търсещите хуманитарна помощ.

Датата съвпада с влизането в сила през 1974 г. на Бежанската конвенция на Африка, приета от Организацията за африканско единство.

По случай честването, традиционно Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет обявява Ден на отворените врати в центровете на агенцията.

От 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници".

Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България, Държавната агенция за бежанците и Летище София. Фотографите Добрин Минков и Николай Стойков разказват историите на деца и семейства, включително на непридружени деца от новооткритата Сигурна зона за непридружени деца в Харманли, създадена от УНИЦЕФ, ДАБ и партньори, с подкрепата на Конфедерация Швейцария, представлявана от Държавния секретариат по миграция.

Изложбата е призив за солидарност, разбиране и толерантност към невинните деца, тръгнали на път, които плащат най-високата цена заради войни, конфликти или политическа нестабилност. Домакин на експозицията ще бъде Летище София и тя ще бъде на разположение на Терминал 2 от 20 юни до 20 юли 2024 г.

Децата съставляват повече от 40% от разселените лица в света и са една от най-уязвимите групи. Те са изложени на тежки нарушения на правата и е по-вероятно да живеят в бедност, с недостаъчно храна, недобро здраве, социално изключване и дискриминация.

През последните години ескалацията на международните и вътрешните конфликти принуди повече от 50 000 души, 13 000 от които - деца, да потърсят международна закрила в България. От тях през последните 5 години повече от 11 000 непридружени деца-бежанци са потърсили закрила в страната.

За да отговорят на нуждата от закрила, здравеопазване и образование за нарастващия брой бежанци и непридружени деца в България, на 15 май тази година УНИЦЕФ, ДАБ, МОМ и Швейцарското посолство в България откриха Сигурна зона за непридружени деца бежанци в Регистрационно-приемателния център - Харманли.

Новата Сигурна зона в Харманли, която е третата в страната, осигурява сигурно и защитено пространство и денонощна грижа за най-уязвимите деца, които са отделени от семействата си. В Сигурната зона могат да бъдат настанени 98 деца с възможност за удвояване на капацитета ѝ в случай на криза. Зоната разполага с отделни стаи за момичета и деца с увреждания, две офис помещения, кухненски бокс и дневна.

"Всяко дете, което бяга от родната си страна поради конфликт или война, има право на незабавна закрила и подкрепа, за да остане в безопасност и да преодолее преживяната психологическа травма. УНИЦЕФ ще продължи да подкрепя всички деца и отговорните институции в усилията им да осигурят ефективна грижа и закрила на децата-бежанци" - заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Официални лица и представители на откриването ще бъдат: г-н Хесус Кабалеро, главен изпълнителен директор на SOF Connect, оператор на летище София; г-жа Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България; Томас Щауфер, ръководител на Службата за принос на Швейцария към посолството на Швейцария в България, и г-жа Янита Манолова, заместник-председател на Държавната агенция за бежанците.

По повод Световния ден на бежанеца, Бежанско-мигрантската служба на Българския Червен кръст, с подкрепата на представителството на Върховния комисариат за бежанците към ООН, Държавната агенция за бежанците и Съвета на жените бежанки, организира празник на открито в Южния парк в столицата.

На този ден, чрез хепънинга, обществеността имаше възможност да изрази своята съпричастност и солидарност към съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родните си страни, за да се спасят от преследване, насилие и граждански войни.

Официални гости на проявата бяха Роланд-Франсоа Вейл – представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН за България, д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на Българския Червен кръст, Стоян Петров – зам.- председател на Държавна агенция за бежанците, Екатерина Русева – парламентарен секретар на Министерство на културата, Ева Жечева – представител на омбудсмана на Република България, Линда Ауанис – председател на Съвета на жените-бежанки в България, Нидал Хлайф – журналист. Присъстваха и представители на бежански и мигрантски общности, партньори и дарители, гости от държавни ведомства и неправителствени организации, работещи по проблемите на бежанците, доброволци на БМЧК, журналисти от централните медии, граждани на София.

До организаторите, участниците и гостите на отбелязването на Световния ден на бежанеца беше изпратен поздравителен адрес от г-н Михаил Миков – председател на 42-рото Народно събрание на Република България. В него се казва: „Присъединявам се към вас и напълно споделям мисията на тази благородна инициатива. Изразявам солидарност и подкрепа към общите усилия на обществото ни България да бъде спокоен и сигурен дом за хора, принудени да напуснат родината си, да се спасят от преследване, насилие и граждански войни. Уверявам ви, че Народното събрание на Република България ще бъде партньор и подкрепя всяка инициатива и политика, насочена към постигането на тези цели.“

В своето изказване д-р Тодоровска отправи послание към всички участници в хепънинга: „да изразят своята съпричастност и солидарност с бежанците в целия свят, които не избират доброволно участта си, а напускат родните си места, за да спасят живота си, да опазят семействата си, да защитят човешкото си достойнство“. Тя изтъкна, че „в последните години увеличаващият се брой на бежанците и мигрантите в световен мащаб се превръща във все по-голямо предизвикателство пред традиционната за българското общество толерантност и гостоприемство, но въпреки това, се справяме успешно в много тежки и за нас години“.

Тя увери присъстващите бежанци, както и всички партньори и гости на събитието, че Българският Червен кръст ще продължи да подпомага най-уязвимите да почувстват нашата страна близка и добронамерена, да защитава тяхното достойнство, да ги подкрепя в търсенето на приятели, работа и дом, да им помага в трудния и бавен процес на интеграция, свързан със спазването на българските закони и с опознаването на нашите традиции и култура.

Изказвания и поздравления към участниците и гостите на събитието от сцената отправиха и официалните гости - Роланд Вейл, Стоян Петров и Линда Ауанис.

В специалните шатри на БЧК, на Представителството на ВКБООН, на Агенцията за бежанците при Министерския съвет и на Каритас бяха наредени информационни и рекламни материали, а представителите на бежанските и мигрантски общности в България имаха възможност да представят културата, изкуството и бита на своите народи, както и ръчно изработени произведения на изкуството.

На сцената бежанците танцуваха национални танци и пяха характерни за страните си песни. В концерта участваха деца-бежанци и танцов състав от Националния дворец на децата.

Богатата музикална програма с участието на известни изпълнители – Коцето Калки, Теди Георгиев и Ева, Боби Шоу и Шехеразада, Петя Буюклиева, превърна събитието в истински празник за бежанците, като зарадва най-вече децата, за които имаше подготвени и занимателни игри и състезания.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.

Свързани новини