Отидете към основна версия

3 716 5

Лекар обясни причината за прекомерното изпотяване и как да се справим с него

  • прекомерно потене-
  • потене-
  • изпотяване

Обилното изпотяване може да се дължи на състояние, наречено хиперхидроза

Снимка: Shutterstock

Никой не се радва на усещането, когато облеклото му стане особено влажно от потта. За съжаление, това е неизбежна част от живота, особено през най-горещите месеци от лятото. Най-лесното нещо, което може да направите в такъв случай е да заложите на тънки дрехи, да стоите на хладно и да пиете повече вода.

Но сега лекар от NHS посочва, че прекомерното изпотяване може да сигнализира за по-сериозен здравословен проблем. Д-р Каран Радж, който може да се похвали със зашеметяващите 5,3 млн. последователи в TikTok, редовно публикува образователно съдържание по теми, свързани със здравето.

В последния си пост в TikTok, който привлече 3800 харесвания и близо 100 коментара, д-р Каран задълбочава въпроса за обилното изпотяване и предлага съвети за справяне със състоянието, за да не се отрази то на живота ви.

Той казва: "Ако постоянно сте обляни в пот без очевидна причина, може би просто имате хардуерна грешка, наречена хиперхидроза, и тя е изненадващо често срещана. Лечението на прекомерното изпотяване невинаги е лесно, но ето някои неща, които могат да помогнат.

@dr.karanr

Hyperhidrosis

♬ original sound - Dr Karan Raj

Гликопирониеви кърпички, които се отпускат само с рецепта, но тези локални антихолинергични кърпички могат да блокират рецепторите, отговорни за активирането на потните жлези."

Според експерта по този начин обемът и честотата на потта ви масово намаляват. Алтернативно, можете да опитате да използвате антиперспирант през нощта, когато потните жлези очевидно са с най-ниско ниво на активност.

Той продължи: "А ако използвате рол-он, можете да го използвате и за ръцете и краката си. Това изглежда странно, но може да използвате и нещо, известно като йонофореза. При нея се използва слаб електрически ток, за да се деактивират временно потните жлези."

Лекарят обясни също така как ботоксът може да бъде скъп и инвазивен вариант, но той действа, като блокира освобождаването на невротрансмитер, който предизвиква изпотяване. Той може да помогне при симптомите на изпотяване за период до шест месеца.

"Така че, въпреки че е по-скъп, може да се наложи да го използвате по-рядко," той призна. "Прекомерното изпотяване обикновено не представлява голяма заплаха за здравето, но може да бъде смущаващо и да съсипе качеството на живот на човек."

След като той сподели клипа, това насърчи много хора да се свържат с него и да споделят проблемите си с изпотяването. Един от тях каза: "Хиперхидрозата съсипва живота ми. Имам я локализирана на лицето и скалпа, не мога да използвам нито един от тези методи."

Втори признава: "Подмишниците ми са ужасни." Докато трети коментира: "Потенето на лицето ми е най-лошото и толкова смущаващо. Всяка смяна на температурата кара лицето ми се облива в пот. Ръцете ми винаги са лепкави и потни."

На уебсайта на NHS се посочва, че трябва да опитате следните средства за борба с прекомерното изпотяване:

Носете свободни дрехи Носете чорапи, които абсорбират влагата, и ги сменяйте поне два пъти дневно, ако е възможно Носете кожени обувки и се старайте да носите различни обувки ден за ден

Ето и нещата, които трябва да се избягват, когато страдате от проблема:

Избягвайте да носите тесни дрехи Избягвайте да носите затворени или спортни обувки, които могат да ви накарат да се потите повече Избягвайте неща, които ви карат да се потите, като пиене на алкохол или ядене на пикантна храна.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.

Свързани новини