19 Юли, 2024 16:32 3 668 5

Лекар обясни причината за прекомерното изпотяване и как да се справим с него

  • прекомерно потене-
  • потене-
  • изпотяване

Обилното изпотяване може да се дължи на състояние, наречено хиперхидроза

Лекар обясни причината за прекомерното изпотяване и как да се справим с него - 1
Снимка: Shutterstock

Никой не се радва на усещането, когато облеклото му стане особено влажно от потта. За съжаление, това е неизбежна част от живота, особено през най-горещите месеци от лятото. Най-лесното нещо, което може да направите в такъв случай е да заложите на тънки дрехи, да стоите на хладно и да пиете повече вода.

Но сега лекар от NHS посочва, че прекомерното изпотяване може да сигнализира за по-сериозен здравословен проблем. Д-р Каран Радж, който може да се похвали със зашеметяващите 5,3 млн. последователи в TikTok, редовно публикува образователно съдържание по теми, свързани със здравето.

В последния си пост в TikTok, който привлече 3800 харесвания и близо 100 коментара, д-р Каран задълбочава въпроса за обилното изпотяване и предлага съвети за справяне със състоянието, за да не се отрази то на живота ви.

Той казва: "Ако постоянно сте обляни в пот без очевидна причина, може би просто имате хардуерна грешка, наречена хиперхидроза, и тя е изненадващо често срещана. Лечението на прекомерното изпотяване невинаги е лесно, но ето някои неща, които могат да помогнат.

@dr.karanr

Hyperhidrosis

♬ original sound - Dr Karan Raj

Гликопирониеви кърпички, които се отпускат само с рецепта, но тези локални антихолинергични кърпички могат да блокират рецепторите, отговорни за активирането на потните жлези."

Според експерта по този начин обемът и честотата на потта ви масово намаляват. Алтернативно, можете да опитате да използвате антиперспирант през нощта, когато потните жлези очевидно са с най-ниско ниво на активност.

Той продължи: "А ако използвате рол-он, можете да го използвате и за ръцете и краката си. Това изглежда странно, но може да използвате и нещо, известно като йонофореза. При нея се използва слаб електрически ток, за да се деактивират временно потните жлези."

Лекарят обясни също така как ботоксът може да бъде скъп и инвазивен вариант, но той действа, като блокира освобождаването на невротрансмитер, който предизвиква изпотяване. Той може да помогне при симптомите на изпотяване за период до шест месеца.

"Така че, въпреки че е по-скъп, може да се наложи да го използвате по-рядко," той призна. "Прекомерното изпотяване обикновено не представлява голяма заплаха за здравето, но може да бъде смущаващо и да съсипе качеството на живот на човек."

След като той сподели клипа, това насърчи много хора да се свържат с него и да споделят проблемите си с изпотяването. Един от тях каза: "Хиперхидрозата съсипва живота ми. Имам я локализирана на лицето и скалпа, не мога да използвам нито един от тези методи."

Втори признава: "Подмишниците ми са ужасни." Докато трети коментира: "Потенето на лицето ми е най-лошото и толкова смущаващо. Всяка смяна на температурата кара лицето ми се облива в пот. Ръцете ми винаги са лепкави и потни."

На уебсайта на NHS се посочва, че трябва да опитате следните средства за борба с прекомерното изпотяване:

  • Носете свободни дрехи
  • Носете чорапи, които абсорбират влагата, и ги сменяйте поне два пъти дневно, ако е възможно
  • Носете кожени обувки и се старайте да носите различни обувки ден за ден

Ето и нещата, които трябва да се избягват, когато страдате от проблема:

  • Избягвайте да носите тесни дрехи
  • Избягвайте да носите затворени или спортни обувки, които могат да ви накарат да се потите повече
  • Избягвайте неща, които ви карат да се потите, като пиене на алкохол или ядене на пикантна храна.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    22 0 Отговор
    Най добрия метод против хиперхидроза е копане на къра с права лопата.
  • 2 Потна бира

    19 1 Отговор
    При температури над 32-33 градуса на сянка, всички се потят. Ако не искате да се потите, можете да махате с уши, като слоновете или да си изплезите езика, като кучетата.

    Коментиран от #3

  • 3 Горе-долу

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Потна бира":

    да, въпросът е кой колко се поти. Познавам хора, които доста се притесняват от това до степен, че им е като комплекс. Иначе потенето при човека се води еволюционно предимство, доколко съм разбрал и запомнил. Хората(или по-скоро Хомо сапиенса, напуснал Африка преди доста десетки хиляди години) са един от най-издръжливите бозайници и са могли с часове да потичват или ходят бързо след някоя антилопа или друго тревопасно, докато то почти не умирало от преумора и прегряване. А хората не прегрявали заради възможността да се потят и регулират температурата си.
  • 4 Е ! И като...

    6 1 Отговор
    Е ! И като... Спрем Всичките тези неща! За Какво да Живеем?
  • 5 Услужливец

    6 0 Отговор
    Това с пиенето наистина е голям проблем. Но ако трябва да избирам между трезвеност и пот... извинявам се за локвата която ще оставя.