Отидете към основна версия

1 311 7

Бившият президент на САЩ Джими Картър празнува своя 100-годишен юбилей

  • джими картър-
  • бивш президент-
  • сащ-
  • 100-годишен юбилей

Роден на 1 октомври 1924 г. в малко провинциално градче с около 600 жители в щата Джорджия, бившият лидер известно време отглежда фъстъци, преди да се насочи към политиката

Снимка: Shutterstock

С авиошоу, концерт и специална церемония малкото градче Плейнс, в югоизточната част на Съединените щати, се подготвя да отпразнува със стил 100-годишния юбилей на своя герой Джими Картър, бивш президент на САЩ и носител на Нобелова награда за мир.

Роден на 1 октомври 1924 г. в това малко провинциално градче с около 600 жители в щата Джорджия, бившият лидер известно време отглежда фъстъци, преди да се насочи към политиката.

След като напуска Белия дом, той се завръща в своя роден град и живее там. Той ще отпразнува стогодишнината си заедно със своето семейството и в своя дом където от февруари 2023 г. получава грижи в края на живота си.

Това няма да попречи на жителите на Плейнс да отбележат по свой начин тази много специална годишнина, тъй като Джими Картър става първият американски президент – столетник.

Програмата на празненствата включва вечерен концерт в старото училище на Картър, авиошоу с военни самолети и специална церемония, която ще отбележи придобиването на американско гражданство от 100 души, пише БТА.

Джими Картър заема специално място в американския политически пейзаж, тъй като управлява кризата с американските заложници в Иран в периода 1979-1980 година. Той е архитект на споразуменията от Кемп Дейвид, довели до подписването на мирния договор между Израел и Египет през 1979 година.

Изборите през ноември

Бившият лидер продължава да се интересува много от политика, твърдят негови близки, на които той е доверил, че ще гласува за Камала Харис на изборите през ноември.

„Той ще гласува по пощата“, заяви пред АФП Джил Стъки, отговаряща за няколко исторически обекта, свързани с бившия президент, и дългогодишна приятелка на семейство Картър.

В родния му град Плейнс обаче се очаква републиканецът Доналд Тръмп да получи повече гласове от демократката Камала Харис.

Това не е чак толкова изненадващо за провинциален район, където преобладават белите американци евангелисти.

Градчето Плейнс обаче е уникално с това, че не е необичайно да се видят имената на Тръмп и Картър едно до друго. На места една до друга са поставени плакати, отбелязващи стогодишнината на бившия президент демократ, и други, призоваващи да се гласува за републиканеца Тръмп през ноември.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.

Свързани новини