Отидете към основна версия

1 835 9

6 навика, които водят до бедност

  • навици-
  • бедност-
  • пари-
  • финанси

Ако се отървете се от тях , след една година може да се окажете на доста по-добро финансово стъпало

Снимка: Shutterstock

Успехът и финансовото благополучие не идват случайно. Те най-често са резултат от добри решения и дисциплина. По пътя към по-доброто качество на живот и финансовата стабилност някои навици могат да ни дърпат назад и да ни попречат да постигнем това, което искаме. Ето кои са 6-те най-вредни навика, които стабилно ни водят към бедност:

1. Живот без бюджет

Липсата на ясен план за разходите и приходите е една от основните причини за финансови проблеми. Без бюджет нямате контрол върху парите си, не знаете къде отиват финансите ви и не осъзнавате колко пари се изразходват за ненужни разходи, пише Обекти.бг. Създайте бюджет, за да имате ясна представа за приходите и разходите си. Напишете си като за начало поне общите и най-големи разходи, после продължете с ежедневните по-дребни разходи. Съставете графи и изчислете приходите и разходите си. Може би ще се изненадате колко много пари давате на месец за кафе отвън или пък за обяд.

2. Живеете над възможностите си

Когато хората живеят, опитвайки се да поддържат стандарт на живот, който не могат да си позволят, това е пряк път към финансови проблеми. На всеки му се иска да си купи по-луксозна вещ, но ви съветваме да се простирате според чергата си, вместо да се изхвърляте с непосилни за вас разходи с успокоението, че „следващия месец ще пестите“. Купуването на скъпи неща на кредит, животът „на високи обороти“ без реална нужда и постоянните опити да отговорите на очакванията на другите хора могат да ви вкарат в сериозни дългове.

3. Нежелание да пестите пари

Нежеланието или неспособността да се спестяват пари е друг навик, който води до бедност. Хората често си мислят, че ще започнат да спестяват, когато започнат да печелят повече. Но без навик за спестяване дори и големите доходи бързо могат да отидат в нищото. Започнете да спестявате дори с малки суми. Понякога става дума не толкова за нежелание, колкото за невъзможност. В такъв случай обмислете варианта да отделяте средства в момента, в който ги получите – ако не искате да се занимавате с банка, можете да ги дадете на доверен човек – отделяйте всеки месец 10% от приходите си и направете една равносметка след 6 месеца – това може да ви стимулира да започнете да отделяте повече и да се справяте.

4. Прекалена увереност в заемите

Кредитите могат да бъдат полезни, ако се използват разумно, но постоянното живеене в дългове е път към бедността. Високолихвените кредитни карти и необмислените заеми водят до натрупване на дългове. Научете се да живеете със собствените си пари и използвайте заеми само в извънредни ситуации.

5. Импулсивни покупки

Импулсивните покупки, направени без да се анализира нуждата от тях, бързо изпразват портфейла ви. Излизате, за да купите хляб, но по пътя виждате страхотни обувки, на които не можете да устоите, и ги купувате. Ето това е непредвиден и ненужен разход. Ако познавате добре себе си и знаете, че трудно устояване на изкушенията, ви съветваме да не се заглеждате по витрините и още по-малко да влизате в тях. В днешния свят на реклами и маркетингови капани е лесно да се изкушите да купувате ненужни неща. Преди да купите, задайте си въпроса: „Наистина ли имам нужда от това?“. Още един полезен съвет – съберете воля да си тръгнете и ако утре все още искате въпросната вещ толкова силно, върнете се и си я купете.

6. Липса на източници на пасивни доходи

Да се разчита само на един източник на доходи, е доста рисковано. Ако човек загуби работата си или му намалят заплатата, може да се окаже в затруднено положение. Инвестирайте в активи, които могат да генерират доход дори без вашето активно участие - това могат да бъдат акции, недвижими имоти или бизнес. Разбира се, необходимо е да имате някакви познания в областта или поне търговски нюх. Затова ви съветваме да се консултирате с човек, който е наясно с този вид пасивни доходи, ако вие самите нямате ясна представа какво да правите.

Ако подобрите тези 6 неща в отношението си към парите, след една година може да се окажете на доста по-добро финансово стъпало в сравнение с днес.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.

Свързани новини